Premiär för print-on-demand
höstas fick Nätbokklubben, med Peter Curman som initiativtagare, ett startbidrag på 700 000 av stiftelsen Framtidens kultur.
Projektet handlar fortfarande om att bredda svensk och utländsk kvalitetsutgivning, men har bytt namn till Podium, vars tre första bokstäver för tankarna till vad det handlar om: Print-on-demand. Den 20 maj är det premiär för den nybyggda webbplatsen . Då kommer det gå att beställa Camera obscura och ytterligare sex olika i dag svårfunna böcker. De trycks på begäran och hämtas några dagar senare på posten eller i närmaste bokhandel, inledningsvis alltid Hedengrens i Stockholm. Böckerna kan även beställas i bokhandeln för hämtning eller för hemsändning. dyrare via Internet
Oavsett leveranssätt är bokpriset det samma. Till skillnad från Internetbokhandeln blir det till och med dyrare att inte gå till den lokala bokhandeln eftersom porto tillkommer.
Det är också meningen. Podium ska gynna bokhandlarna med hjälp av ny teknik, inte gå förbi dem. Till en början trycks böckerna hos Arkitektkopia i Stockholm, men visionen rymmer små digitala pressar i varje butik vilket gör bokhandeln till en än mer intressant kanal. Och en intresserad kanal, till skillnad från de än så länge avvaktande förlagen. Ett trettiotal bokhandlare har anmält sitt intresse, berättar Sara Hultman, projektledare för Podium och med ett förflutet som journalist på Sveriges Radio och som redaktör för Pockettidningen R.
- Vi jobbar mest med att leta fram böcker som är lämpliga för print-on-demand, till exempel eftertraktade böcker som gått ur lagren. Vi vill ha en provkarta för att kunna visa vad man kan göra med tekniken.
Det är det närmaste förlagsverksamhet Podium kommer, men inte heller vid provkarteutgivningen handlar det om att generera vinster. Efter tryckkostnaderna och 30 procent till bokhandlaren, går allt till författaren.
I övriga fall är det författaren själv som ger ut boken och står som ansvariga utgivare.
Podium kommer också att öppna en fri del för alla "professionella" författare som är medlemmar i Författarförbundet eller Författarcentrum och själva vill ge ut sina böcker.
Mot en engångssumma för administrationen kan de dra nytta av Podiums infrastruktur som ger dem en marknadsplats för tryckning och försäljning - utan hungriga mellanhänder. Tar gärna emot tips
- Det handlar om hur de kan ta större makt över sina verk och hur de ska nå ut i bokhandeln, säger Sara Hultman, som talar mer om Podium på SvB:s konferens Vägvisare mot framtiden den 3-4 juni.
Hon tar gärna emot tips, bland annat på efterfrågade, utgångna böcker på e-post .
(I arbetsgruppen bakom Podium ingår Författarcentrum Öst, Svenska Bokhandlareföreningen, Tidskriftsverkstaden, Stockholms stads- bibliotek, Författares Bokmaskin, Arkitektkopia, En bok för alla och Peter Curman.)
Vad tyckte du om artikeln?