Tillbaka

Prisas för Bo Cavefors-avhandling

2019-10-03
av Carina Jönsson
Foto: Sara Mac Key

Forskaren Ragni Svensson tilldelas 2019 års Cliopris för sin avhandling om den kontroversielle förläggaren Bo Cavefors.

Priset delades ut vid en ceremoni i samband med De svenska historiedagarna i Helsingfors på onsdagen. Juryns motiveringen lyder: ”Den kongenialt formgivna avhandlingen om Bo Cavefors och hans förlag problematiserar Ragni Svensson på ett snillrikt sätt vad det innebar att vara radikal i Sverige under 1960- och 1970-talet. Genom att använda Cavefors person och förlag som ett nyckelhål till tidens litterära och intellektuella scen synliggör hon på ett elegant sätt vår kulturhistoriska närtid.”

Ragni Svensson arbetar som forskare vid Lunds universitet och som lärare på kursen Förlagskunskap på Stockholms universitet.

Hennes avhandling Cavefors. Förlagsprofil och mediala mytbilder i det svenska litteratursamhället 1959–1982 publicerades våren 2018.

 Cliopriset delas ut av Svenska Dagbladet och bokklubben Clio. Priset är på 25 000 kronor och tilldelas  ”en framstående yngre historiker inom det svenska språkområdet”.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.