Tillbaka

Priset avgjorde vem som köpte Norstedts

2016-06-22
av Lars Schmidt

 

Storytel lade det bästa budet av de köpare som i slutomgången ville köpa Norstedts.

– Vi är nöjda med priset, säger KF:s finanschef Manfred Krieger.

En handfull spekulanter var intresserade av att ta över Norstedts. Samtliga var, enligt Manfred Krieger, kvalificerade att köpa. Det vill säga, det fanns ingen oro från KF:s sida för att den nya ägaren skulle slakta förlagsgruppen och sälja ut delarna. I slutskedet var det därför priset som avgjorde valet av Storytel.

– Priset parat med att de är en bra ägare. Storytel blir en bra hemmahamn för Norstedts, säger Manfred Krieger.

Han känner ingen oro för att Norstedts kommer att drabbas av samma öde som Massolit, där Storytel lagt ner den illustrerade fackboksutgivningen och gjort stora förändringar bland personal och ledning.

– Det är inte rätt att jämföra Norstedts med Massolit. Man köper ett väl fungerande förlag och ledningen kommer att sitta kvar, säger Manfred Krieger.

I kontraktet finns heller inga restriktioner för vad den nya ägaren får göra med bolaget, lägga ner eller sälja det i delar.

– Är man legal ägare så har man naturligtvis rätt att göra som man vill, säger Manfred Krieger.

Norstedts personal informerades om affären under onsdagsmorgonen efter att pressmeddelandet gått ut. Enligt avtalet blir Storytel ägare till Norstedts den 1 juli.

Lars Schmidt

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.