Tillbaka

Rapport vill avveckla fasta priser

2018-06-07
av Kalle Laxgård
Riksdagshuset i Berlin.
Foto: Matthew Field/Wiki commons

En ny rapport kritiserar de fasta bokpriserna i Tyskland, som bland annat anses motverka konkurrensen och att marknaden ska utvecklas.

Rapporten kräver nu att de fasta priserna avvecklas.

”Fasta bokpriser stärker konkurrensen för tilläggstjänster, saktar ner strukturella förändringar i den fysiska bokhandeln och minskar uppkomsten av bokhandlar med köpkraft”.

Analysen är skriven Monopolkommission, en instans som fyller rådgivande funktion till den tyska regeringen i konkurrensfrågor. Rådet är känt för att motverka regleringar av den fria marknaden och har kritiserat de fasta bokpriserna även tidigare, skriver Bookseller. Rapporten är inte beställd av något parti och enligt tidningen är det osannolikt att något kommer att driva frågan.

Fasta bokpriserna är skyddade enligt lag i Tyskland och omfattar såväl tryckta som digitala böcker. Frågan om att avskaffa lagen har lyfts många gånger, bland annat från EU-håll.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.