Tillbaka

Rean började svagt

2010-02-26
av Lasse Winkler
Foto: Foto: Ola Kjelbye
Första readagen blev en besvikelse för de flesta bokhandlare. Både Akademibokhandeln och Bokia visade ett svagt minus jämfört med i fjol. Pocketshop hade en positiv utveckling och Adlibris ökade stort.

rets bokrea startade svagt med få kunder i butikerna tidigt på morgonen. För de två stora kedjorna Akademibokhandeln och Bokia visade de centrala siffrorna på ett svagt minus dag ett.
­– Initialt var det mindre kunder i butikerna. Kanske på grund av OS-hockeyn? Det tog sig fram på dagen men de flesta av våra butiker tappade lite. Å andra sidan har nätet, Bokus, gått riktigt bra, säger Bo Holmberg, Akademibokhandeln.

Bokus största konkurrent Adlibris hade en 25-procent ökning på förbeställningarna och enligt vd Pär Svärdson var den första dagens försäljningsökning i samma storleksordning.

På Bokia såg man samma utveckling som hos Akademibokhandeln. Men där Akademibokhandeln tvingades stänga en butik (Sergels Torg, Stockholm) på grund av vattenläcka, fick Bokia stänga sin butik i Köpcentret Kungsmässan i Kungsbacka på grund av bombhot.

Eva Svedberg, Bokia:
­– Det är ungefär som förra året men det varierar mellan lägena. Butiker i
köpcenter går bra medan butiker i citylägen går sämre. Många
innerstadsbutiker har drabbats av det dåliga vädret.

Dåligt väder, eller snarare dåligt köpväder, var det också med snöstorm i Västsverige och stark kyla i norr. Men det kan också vara som Bokia-bokhandlaren Olle Nelzén i Lindesberg säger: ”Det var kanske lite kallt när vi öppnade i morse (läs i går morse), minus 20 grader, men det borde folk vara vana vid nu”.

 

Jämfört med i fjol har det varit nattöppet i färre butiker och mindre kataloger och marknadsföring.

Allt fler hakar på trenden med en annorlunda rea. Pocketshop körde för andra
året med 25 procents rabatt på ordinarie sortiment. I citybutikerna såg man
en 25 till 30-procentig ökning, något mindre i butikerna vid
centralstationer. På Arlanda hade Pocketshop ingen rea.
Även många oberoende butiker har valt att ha rea på ordinarie sortiment. På Söderbokhandeln i Stockholm hade man en 20-procentig ökning av första dagens försäljning jämfört med i fjol.
På SF-bokhandelns tre butiker kunde man räkna ihop en tioprocentig ökning den första dagen och på barnbokhandeln Bokskåpet i Göteborg ökade man med 18 procent.
I stort är det fackböcker, mycket historia och memoarer, och barn- och
ungdomsböcker som säljer bäst hittills.

 
För en utförligare genomgång av reaförsäljningen: läs SvB nummer 4 (utkommer fredagen den femte mars).

 

Läs mer om rean

Lite bättre än förra året
Trängsel på Åhléns
Lugn start på rean

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.