Tillbaka

Rekordintäkter trots stiltje i försäljningen

2020-02-10
av Sophie Tanha
Waterstones framgångar tros ligga bakom prisökningarna
Foto: wiki commons

Antalet sålda brittiska böcker har varit mer eller mindre detsamma de senaste åren, men tack vare höjda priser når intäkterna från bokhandeln nu rekordnivåer.

Det genomsnittliga priset för en bok i Storbritannien har ökat med nästan 15 kronor under 2010-talet. Marknaden har därmed kunnat växa, trots att försäljningen knappt ökat volymmässigt. Under de senaste fem åren har snittpriset på böcker slagit rekord, 2019 kostade den genomsnittliga boken cirka 109 kronor, vilket är tio kronor mer än den kostade för fem år sedan. 2010 låg genomsnittspriset i handeln på 94 kronor. Skillnaden mellan marknadspriserna och det rekommenderade försäljningspriset var på knappt 23 procentenheter, den lägsta nivån sedan 2003.

Enligt Bookseller, som gått igenom försäljningssiffrorna från BookScan, beror prisökningen på att dominerande bokhandelskedjan Waterstones har varit framgångsrika i att ta tillbaka kunderna från snabbköpen, som tidigare tenderat att rabattera priserna.

– Det rekommenderade försäljningspriset har ökat något det senaste årtiondet och snabbköpen har till stor del slutat sälja böcker till lockpris, bekräftar Waterstones presschef Eva von Reuss i ett mejl till SvB.

De ökade priserna ledde till att fjolårets intäkter för inbundna böcker låg på rekordhöga 79 miljoner kronor. Samtidigt var försäljningen räknat i volym inte lika imponerande. 53,9 miljoner exemplar såldes, vilket är 3,5 miljoner färre böcker än rekordåret 2007.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.