Tillbaka

Så drabbas förlagen av tryckerikaoset

2021-10-18
av Kalle Laxgård
Arkivbild.
Foto: Scandbook

TRYCKERIKAOSET. Tryckerier larmar om en situation de aldrig sett maken till. Många förlag drabbas nu av försenade leveranser, stigande papperspriser och höga transportkostnader. Även kommande utgivning kan påverkas, visar SvB:s rundfrågning.

Scandbook och Livonia Print, två tryckerier som står för en stor del av den svenska bokproduktionen, vittnar om en extremt ansträngd situation.

Konsekvenserna märks nu hos de svenska bokförlagen.

– Vi har haft en hel del förseningar nu under hösten. Leverans har i vissa fall tagit upp till 4-5 veckor längre än vanligt och tryckkostnaderna har gått upp, säger Annika Welinder, förlagschef för allmänlitteratur på Natur & Kultur.

På grund av pandemin har förlag över hela Europa och USA under hösten flyttat sin bokproduktion från Asien till europeiska tryckerier. Samtidigt råder stor pappersbrist. Tillsammans med andra faktorer – som nya coronautbrott – har ett unikt krisläge uppstått.

– Vi har drabbats av längre leveranstider från tryckerierna, högre tryckpriser och vi får hela tiden information om att det är pappersbrist och kartongbrist på tryckerierna och även högre transportkostnader, säger Catrine Christell, vd för barnboksförlaget Opal. 

Just nu väntar förlaget på ett omtryck från Lettland, där tryckeriet har problem med många fall av covid-19.

– Flera tryckerier har problem med pappersleveranserna och vi måste i vissa fall byta pappersval, vilket är synd när det gäller en bok i en serie. Tryckpriserna har som sagt gått upp vilket är ett riktigt stort problem då vi redan satt våra f-priser för årets och vårens böcker 2022 – och marginalerna blir självklart mindre, säger Catrine Christell.

Många förlag SvB kontaktar, både stora och små, uppger samma sak: Leveranserna är längre och vikten av god planering är stor.

Också Piratförlaget har haft svårt att få tilltryck i tid och ska därför lämna till tryck ännu tidigare än normalt framöver, säger förlagschef Pia Printz.

– Och så försöker vi säga till tryckerierna att de måste prata med oss, så att vi hela tiden vet vad som händer. Jag tror att många av oss blev lite tagna på sängen av hur snabbt den här situationen uppstod, och det gäller säkert även tryckerierna. Men vi måste kommunicera med varandra, så att det inte blir missförstånd och orimliga förväntningar.

Hur hårt förlagen drabbats av situationen skiljer sig dock. Ett som uppger stora tryckeriförseningar är Sekwa.

– Vi har fått lägga mycket tid på att planera om utgivningen och kommunicera förseningar, vilket är tråkigt. Det drabbar oss såklart ekonomiskt när det blir luckor i utgivningen och försäljningsperioden skjuts framåt. Som ett mindre förlag är vi beroende av att ha ett jämnt flöde i utgivningen, säger Karin Porshage, pr-och marknadsansvarig.

Tror du att ni som mindre förlag drabbas värre av detta än större?

– Det är alltid tufft att vara en lite mindre spelare.

Men även stora Norstedts förlagsgrupp har haft svårare att få till önskade tryck i tid. En kompromiss gruppen nu gör för att säkerställa leveranser är att acceptera annan papperskvalitet än den förvalda, säger Ylva Jonsson, produktionschef på Norstedts förlagsgrupp.

– Som det ser ut nu kommer vi ha böcker till julhandeln. Vi har förberett oss så gott det går och lagt beställningar på både tilltryck och de böcker som ska finnas i julhandeln, kommenterar hon.

Andra förlag, som HarperCollins Nordic, uppger att de visserligen drabbas av sena leveranser, men ännu inte av stigande papperspriser, då de har egna avtal direkt med pappersleverantörerna. På frågan om tryckeriernas situation kommer att få konsekvenser för HarperCollins kommande utgivning, svarar produktionsdirektör Magnus Olsson:

– Inte som det ser ut just nu men det gungar rejält och vi har längre ledtider än vanligt.

På Natur & Kultur säger Annika Welinder att hon hoppas att kommande utgivning inte ska drabbas, men att osäkerheten är stor – och att man nog ska räkna med ännu mer osäkerhet innan det blir bättre.

För Opal förlag, som har lång erfarenhet av internationella samtryck, har den globala tryckerisituationen satt ett djupt avtryck. Enligt Catrine Christell tar transporterna från Kina i dagsläget 3–4 månader – långt längre än vanligt. Dessutom är kostnaderna för dem 3–4 gånger högre än innan tryckerikaoset bröt ut.

Det gör att förlaget kommer göra om i processen.

– Vi kommer inte trycka böcker i Kina eller köpa böcker från utländska förlag med samproduktion, det vill säga som trycker sina böcker i Kina. Vi kommer i så fall köpa rättigheter och trycka själva i Europa, säger Catrine Christell.

Opal har även beställt papper ett halvår tidigare än vanligt till förlagets stora samproduktioner i vår. 

– Det gäller även nya vårtitlar, att vi gör våra beställningar tidigare för att vara på det säkra med att kunna hålla släppdatum för nya böcker.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.