Tillbaka

Så säkrar förlagen Augustnominerade böcker i handeln

2021-10-21
av Kalle Laxgård
Foto: Sara Mac Key

TRYCKERIKAOSET. Tryckerikrisen i Europa gör det svårare än vanligt för förlagen till Augustnominerade böcker att beräkna tilltryck.

– Allt tar längre tid nu, så är det, säger Galagos förläggare Sofia Olsson.

Richard Herold, litterär chef på Natur & Kultur, kallar tryckerisituationen för ”ett litet dilemma”. Förlaget har fem böcker nominerade till Augustpriset (varav en på imprintet Weyler) och tog upp diskussionen om tilltryck i förra veckan.

– Vi har en dialog med Printpool, som vi samarbetar med kring tilltryck, men det är en väldigt besvärlig situation. Vi kommer få en ordentlig leverans om det blir någon av våra böcker som vinner, men det är verkligen inte ett optimalt läge, säger Richard Herold.

Normalt tar leveransen två, max tre veckor, uppger han. Nu tar det sju, uppåt åtta veckor. 

– Vi kan säkert få ner det inför det specifika tillfället, men det finns en väldig osäkerhet.

Som SvB tidigare rapporterat drabbas de svenska förlagen just nu av omfattande störningar och prishöjningar på europeiska tryckerier. Inför höstens säsong av viktiga priser, som Nobel och August, kommer problemen än mer olägligt, då förlagen inte vill missa att ha de uppmärksammade böckerna tillgängliga.

Enligt Richard Herold kommer Natur & Kultur inte att göra nya stora tilltryck av de nominerade titlar nu, utan gör sig i stället redo för att hantera situationen vid eventuell vinst.

– Flera av de här böckerna är redan slutsålda och nu på väg in igen i andra, tredje tryckningen. Så vi väntar redan men det positiva är att det är mer böcker på väg in. Det blir spännande att se hur det blir i december, hur mycket böcker det kommer finnas att köpa, säger han.

På serieförlaget Galago, som ger ut Mats Jonssons När vi var samer, gläds man åt att redan före nomineringen ha beställt fler exemplar.

– Som tur var hade vi redan hunnit boka ett tilltryck. Det dröjde två veckor längre än det brukar, så boken var slut på lager i två veckor. Allt tar längre tid nu, så är det, säger Galagos förläggare Sofia Olsson.

Boken har hittills gått ut i 6 000 exemplar, att jämföra med förlagets normalupplaga på en seriebok på cirka 2 000. Tilltrycket låg på 5 000 nya böcker. Dessutom har Galago bokat mer papper, för säkerhets skull.

Kommer det att finnas tillräckligt med böcker?

– Om vi pratar om Mats Jonsson är det omöjligt att ta höjd för scenariot att han vinner Augustpriset. Då kommer boken ta slut. Men så är det ju för alla, så brukar det ju vara med Nobelpriset också, då får man vara så snabb man kan med tilltryck. Och det kommer att ta längre tid än man vill just nu, säger Sofia Olsson.

Att priserna dessutom går upp gnager på marginalerna.

– Det är svårt när man sätter egna f-priser långt i förväg och folk är vana vid ganska låga bokpriser. 

Mats Jonssons bok är också ganska fet.

– Det är den, och serier brukar ha ett lite lägre f-pris för att kunna nå en lite yngre målgrupp. Så det f-priset borde vi försöka höja, men det är inte jättepoppis att göra det, säger Sofia Olsson. 

Norstedts förlagsgrupp har likt Natur & Kultur fem nominerade författare till Augustpriset. Enligt kommunikationschef Olle Lidbom finns alla böcker tillgängliga.

– Vi har inte gjort några förändringar på grund av nomineringarna, tryckeriproblemen har vi jobbat med längre än så. Vi har tidigarelagt alla tilltryck och även gjort preliminärbokningar för att kunna säkra att det finns böcker – både till julhandeln och Augustnomineringarna, skriver han i ett mejl. 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.