Tillbaka

Satsar på att bli litteraturstad

2019-03-14
av Lars Schmidt
Bokmässans chef Frida Edman hoppas att ansökan godkänns.
Foto: Foto: Svante Örnberg

Kommunstyrelsen i Göteborg stödjer idén att staden ska bli en av Unescos litteraturstäder. Om ansökan går igenom blir Göteborg först i Sverige med utmärkelsen.

Sex partier, från Vänsterpartiet till Kristdemokraterna, står bakom beslutet att lämna in en ansökan till Unesco. Initiativet kommer från en rad organisationer som Författarcentrum Väst, Göteborgs Litteraturhus, Bokmässan, Svenska PEN, Förläggareföreningen och Göteborgs Poetry Slam.

– Det är fantastiskt. Vi tror att det här kommer att sätta ljus på allt arbete som görs inom litteraturen i Göteborg. Och förhoppningsvis kommer det förstärka samarbetet mellan oss som jobbar med litteratur, säger Bokmässans chef Frida Edman.

Skotska Edinburgh utsågs 2004 till den första litteraturstaden. Nu finns 28 stycken utspridda över världen, de flesta i Europa. Litteraturstäderna ingår i UNESCO:s Creative Cities Network, ett samarbete mellan städer där kreativitet räknas som en strategisk faktor för hållbar stadsutveckling.

Nya Litteraturstäder utses var annat år och 2017 valdes åtta nya städer ut. Ansökan för 2019 ska vara inlämnad senast i juni.

Göteborgs kommunstyrelse räknar med att kostnaderna stannar på cirka 100 000 kronor per år, plus en projektkoordinator som ska jobba halvtid under de första fyra åren. Pengarna ska tas ur potten som är avsatt för att fira Göteborgs 400-årsjubileum 2021.

Socialdemokraterna i Göteborg röstade mot förslaget, som de menar blir svårt att finansiera. ”Vi tror i detta läge att läsfrämjande satsningar på hemmaplan ger större nytta för göteborgarna än en ansökan om att bli en City of Literature”, skriver partiet.

Men en bred majoritet i kommunstyrelsen menar att projektet kommer att stärka både litteraturen, läsningen och bilden av Göteborg som ”en internationell stad där kunskap och bildning ligger i framkant”. Man hoppas också att utmärkelsen kan bidra till ökad turism.

Många av organisationerna som står bakom initiativet har lovat att hjälpa till i arbetet med litteraturstaden.

– Vi är beredda att ställa upp med resurser och arbetsinsatser, säger Frida Edman.

De flesta städer som ansöker verkar blir utsedda. Vad tror du om Göteborgs chanser?

– Det är en gedigen ansökan som kommer att författas. Men vi kan inte ta ut någon seger i förskott, säger Frida Edman.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.