Tillbaka

Sigtuna Litteraturfestival tar paus

2016-12-15
av Sara Djurberg
Foto: Pressbild

Arrangören Destination Sigtuna har beslutat att inte genomföra litteraturfestivalen 2017. Festivalen har vuxit så snabbt att man behöver se över organisationen.

Runt 1 000 personer kom till Sigtuna litteraturfestival i augusti i år, då festivalen arrangerades för femte året i rad. Nästa år blir det dock ingen litteraturfest.

– Styrelsen ser att Destination Sigtuna nu behöver hitta en mer hållbar organisation och affärsmodell för festivalen, för att även ha tid för sina andra uppdrag som destinationsbolag, säger Björn Jonzon, ordförande i Destination Sigtuna.

Har festivalen gått ihop ekonomiskt?

– Det beror på vem du frågar. Sigtunastiftelsen har haft en stor del i arbetet och jag vet inte hur deras ekonomi gått. Destinationsbolaget har satsat mycket timresurser i festivalen och måste fundera på hur vi ska få det att bli ännu fler timmar 2018. Kan vi få in fler aktörer i arbetet?

Enligt Björn Jonzon är Destination Sigtuna på många sätt nöjda med festivalen – evenemanget har haft ett stadigt ökande antal programpunkter och ett stort antal författare och besökare. Många lokala aktörer har engagerat sig i evenemanget.

– Vi funderade på om vi skulle göra en snålvariant nästa år eller om vi ska kraftsamla och göra något riktigt bra framöver. Vi kommer ganska snart med ett förslag på hur litteraturfestivalen 2.0 ska se ut, säger Björn Jonzon.

Kommer festivalen tillbaka 2018?

– Det beror på vad vi kommer fram till, men det är absolut vårt mål. Vi har redan tillsatt en arbetsgrupp som ska jobba med det här, säger han.

Såväl programansvarige Karin Sallander och Destination Sigtunas tidigare vd har slutat under hösten. Men enligt Björn Jonzon och nya vd:n Eva Camel Fuglseth finns det inga konflikter bakom beslutet att utreda festivalens framtid.
– Båda har slutat för att gå vidare till andra jobb, efter att ha jobbat i 17 respektive 22 år för Destination Sigtuna. Men när nyckelpersoner slutar blir det förstås än mer tydligt att vi är en väldigt liten organisation, säger Eva Camel Fuglseth.
 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.