Tillbaka

Siktar på att dubblera omsättningen

2018-03-23
av Kalle Laxgård
Micke Tegnér.
Foto: Åsa Siller

Förlaget Roos & Tegnér ska växa.

– Det är enkelt att säga men vi har en plan för det också, säger vd Micke Tegnér.

Fackboksförlaget Roos & Tegnér startade 2006 och ger ut titlar inom bland annat trädgård, personlig utveckling och humor. I senaste bokslutet omsatte förlaget 11,6 miljoner kronor.

Nu ska det bli mer.

– Vi känner att vi har vind i seglen nu och då vill vi satsa. Och det är ju roligt att växa och anställa också! säger Micke Tegnér.

Den långsiktiga planen är att dubblera försäljningen på 3–4 års sikt. För att nå dit finns två delplaner, varav den första är nyrekryteringar.

Under hösten inrättades två nya tjänster, en försäljningschef (Petra Ward) och en marknadschef (Helena Nord).

– Det kommer att innebära att vi säljer fler ex av varje titel, säger Micke Tegnér. Men vi vill också ge ut fler titlar.

I dag ger Roos & Tegnér ut mellan 40 och 50 titlar på tre förläggare. Nu ska förlaget rekrytera ytterligare en förläggare för att komma upp i 65 titlar om året.  

– Det blir också en fackboksförläggare. Vi ska fortsätta vara 100 procent fack, säger Micke Tegnér.

Den andra delen i planen är att satsa digitalt. Hittills har facklitteratur i de strömmande ljudbokstjänsterna haft det tufft men Micke Tegnér tror att det är på gång att ändras. Han pekar på initiativ som Storytel Brief och Dox.

– Vi börjar med titlar vi gör nu och provar oss fram. Funkar det fortsätter vi med att beta av vår backlist också, säger Micke Tegnér.

Inledningsvis handlar det om cirka 10–15 böcker.

– Inte illustrerad facklitteratur naturligtvis. Men vi är rätt stora inom affärslitteratur, psykologi och personlig utveckling också. Det tror vi ska funka utmärkt.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.