Tillbaka

Snaps lockade folk till bokhandeln

2019-08-09
av Kristian Lönner
Foto: Privat + Ola Kjelbye

Omsättningen ökade i år för den sommaröppna bokhandeln i Fengersfors i Dalsland. Möjligen för att säsongen spetsades med en satsning på snaps.

För tredje sommaren i rad öppnade Kerstin Aronsson upp Brukets papper & bok i den gamla portvaktsstugan vid det nedlagda pappersbruket i Fengersfors. Under sommaren besöker mellan 20- och 30 000 personer bruket som i dag är en mötesplats för konst och kultur. Och många hittade också till bokhandeln.

– Vi har ett antal hundra besökare per dag och den här sommaren har rent ekonomiskt varit lite bättre jämfört med förra året, säger Kerstin Aronsson.

Under sommaren satsade bokhandeln också på snaps. Förutom att sälja den egna Snapsloggboken, där man antecknar hur man gjort sin snaps, gavs också introduktionsföreläsningar i bokhandeln.

– Vi lär ut hur man smaksätter snaps med mer smak av skogen, vad man kan plocka ute i skogen och på markerna och hur man sedan ska låta det dra, filtrera och lagra, berättar Kerstin Aronsson.

Kerstin Aronsson har en lång bakgrund inom svensk bokbransch, bland annat som vd på förlaget Kabusa som gick i konkurs i början på 2018. I dag driver hon Dalsland Explorer tillsammans med sin man Bua Nordström.

– Dalsland Explorer handlar om kultur, natur och Dalsland och i det ingår också snapsen.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.