Tillbaka

Sofia Olsson ny förläggare på Galago

2017-12-19
av Kalle Laxgård
Sofia Olsson
Foto: Johanna Arnström

Efter över 20 år som förläggare på Galago tackar Mats Jonsson för sig.

I januari tar Sofia Olsson över ansvaret för förlaget.

Galago går mot en ny vår.

Tidigare i höstas slutade den mångårige förläggaren Johannes Klenell och den 15 januari jobbar Mats Jonsson sin sista dag på förlaget.

– Jag har i flera år velat försöka mig på att leva på mitt tecknande och skrivande och det passar utmärkt att ta steget nu, säger Mats Jonsson, som tidigare i höstas gav ut den hyllade serieromanen Nya Norrland, i ett pressmeddelande.

För en tid sedan ringde han Sofia Olsson, serietecknare och förläggare på Syster förlag, och frågade om hon var intresserad av att axla uppdraget.

– De ville ha förändring på Galago. De ville att en kvinna som hade koppling till serie- och förlagsvärlden skulle ta över, säger Sofia Olsson.

Nu har överlämningen påbörjats. Formellt tillträder hon som förläggare den 8 januari.

Galago grundades 1979 och ger ut såväl en tidning som böcker. Sofia Olssons uppgifter koncentreras kring bokutgivningen. Framöver ska ytterligare en förläggare rekryteras.

Sofia Olsson säger att hon vill föra vidare Galagos tradition av att både vara del i samhällsdebatten, ge ut seriösa serieromaner och ”skitlöjliga skämtteckningar”.

– Men jag vill också sätta min egen prägel på förlaget.

Hur vill du förändra dagens Galago?

– Dels administrativa saker: Vad är tidning och vad är förlag? Det har blivit lite rörigt med det för serieskapare och författare. Men också fånga upp en ny generation serieskapare som man inte vet hur den ser ut. Och att serieskapare ska skildra Sverige som det ser ut i dag. Att det inte bara är kritvita medelklassungdomar, det finns en övervikt åt det hållet. Vi behöver nya röster.

Både Johannes och Mats slutar, efter många år på Galago. Vad innebär det att förlora den erfarenheten?

– Det är nog både bra och dåligt. Jag får en ordentlig överlämning. Men det kan också vara bra att ha fräscha ögon och inte något bagage. Men jag har också varit i branschen i 15 år, jag är ingen outsider. Jag har koll.

Sofia Olsson grundade Syster förlag tillsammans med Åsa Grennvall 2014. De har sedan tidigare tagit beslut om att göra ett uppehåll i nyutgivningen under 2018. ­­

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.