Tillbaka

Spänt läge efter uttalande om hård Brexit

2019-08-05
av Kalle Laxgård
Boris Johnsson, vid ett framträdande 2018.
Foto: Wikimedia Commons / Velislav Nikolov

Många i den brittiska bokbranschen oroas nu konsekvenserna av en hård Brexit, efter premiärminister Boris Johnsons senaste utfästelser.

Ända sedan dagen i juni 2016 när britterna röstade för ett utträde ur EU har landets bokbransch oroat sig för konsekvenserna. När nytillträdde premiärministern Boris Johnsons i förra veckan lovade att landet kommer att krascha ut ur unionen om ingen uppgörelse nåtts senast den 31 oktober, befästes den oron.

Bland annat förväntas Brexit påverka importen av böcker och råvaror, leda till förseningar vid gränsen och ökad osäkerhet hos konsumenter. Att utträdet dessutom sker i upptakten till den viktiga julhandeln bidrar till oron.

I ett mejl till medarbetarna, som Bookseller tagit del av, varnade Hachettes vd David Shelley för kommande effekter.

”En avtalslös Brexit kommer nästan säkert att få effekter i leverantörskedjan och vi arbetar nära med leverantörer och återförsäljare för att minska betydelsen. Vi fokuserar särskilt på tidpunkten, eftersom det kommer som ett slag mitt i presenttider, när försäljningen är nära dubbelt så hög som den varit i mars (när Brexit ursprungligen skulle ha genomförts, reds anm)”.

Flera förlag Bookseller talat med förbereder sig nu för vad som komma skall. Bland annat bidrar man med stöd till medarbetare från EU-länder och förbereder ökade lager för att undvika att något tar slut.

Likt David Shelley betonar brittiska bokhandlarföreningens vd Meryl Halls att tidpunkten, inför julhandeln, är ”extremt negativ”. Hon uppmanar handlare att redan nu börja planera för scenariot och säger att föreningen finns där för dem som vill ha råd.

– Tillgången på böcker från förlag och distributörer kommer att vara beroende av förlagens planering, säger Meryl Halls till Bookseller. Vi vill uppmana bokhandlare till försiktighet inför att lägga för stora ordrar och binda kapital i lager för tidigt, även om bokhandlare naturligtvis vill säkra det bästa sortimentet av böcker till sina kunder.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.