Tillbaka

Sparar mer än miljonen på nya lokaler

2020-08-12
av Kalle Laxgård
Per Ahlqvist.
Foto: Ola Kjelbye

Hyran höll på att knäcka En annan bokhandel i Skärholmen. Nu flyttar butiken till andra änden av gatan och halverar därmed lokalkostnaden.

I våras var det nära att En annan bokhandel i Skärholmen tvingades stänga. Vid sidan om coronakrisen, som kapade 30 procent av butikens försäljning, hade hyran blivit ett allt värre sänke för butiken.

Till slut fick ägaren Per Ahlqvist nog av de många och kraftiga hyreshöjningarna, rapporterar tidningen Mitt i.

– Jag slutade helt enkelt att betala hyran under ett par månader. Då tog centrumägaren kontakt och erbjöd mig nya lokaler. Det är en jättebra lösning, säger han till tidningen.

De nya mindre lokalerna ligger en bit ner för samma gata i Skärholmens centrum. Hyreskostnaden minskar från 2,2 miljoner kronor per år till 900 000, säger Per Ahlqvist – mer än en halvering. 

Enligt honom kommer man också få plats med nästan lika mycket böcker i den nya butiken, som är i ett plan istället för två. Flytten sker på lördag.

– Det här ska bli Sveriges modernaste bokhandel. Vi ska utveckla vår digitala försäljning, via vår webbsida, och göra det här till en bra social mötesplats, säger Per Ahlqvist till Mitt i

I senaste bokslutet, som sträcker sig fram till april 2019, omsatte En annan bokhandel 16,4 miljoner och gjorde en förlust på 63 000 kronor. I de siffrorna ingår även företagets butik vid Globen i Stockholm. 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.