Tillbaka

Stark höst på förlagen

2011-06-03
av Alberte Bremberg
Foto: Ola Kjelbye
Bokhösten 2011 ser ut att bli den starkaste på länge. Efter åren av lågkonjunktur och pessimistiska framtidsvisioner har förlagen valt att satsa på en omfattande höstutgivning och dessutom fokusera på kända namn – slump eller strategi?

ngt på toppen i höst. I alla fall om man ska döma av alla de författarnamn och boksatsningar förlagen annonserar i SvB:s Höstens Böcker 2011.

Det mest slående i höstens utgivning är att det satsats ordentligt på stora namn i alla genrer. Nästan lite väl många stora namn samtidigt, tycker man på Bonnierförlagen.

– Vi har en väldigt stark utgivning i höst. Jag hade gärna sett att några av dem kom till våren. Men nu blev det inte så. Det är en kombination mellan medvetna val och faktorer som att flera författare blivit klara samtidigt. Vi försöker sprida de starkaste titlarna för bokhandelns skull. Men det går ju lite i cykler och även om vi har en målsättning att sprida, så kan den vara svår att hålla, säger Anna Borné Minberger, vd för Bonnierförlagen.

Samtidigt som Bonniers släpper nytt av deckarjättar som Johan Theorin, Camilla Läckberg, Lars Kepler och Håkan Nesser, väntas på den litterära sidan nytt av Kerstin Ekman, Anna-Karin Palm, Stig Larsson och många flera, medan stor-säljande Viveca Lärn släpper första delen i en ny serie på W & W. Bonnierdeckarna får hård konkurrens av nytt av Liza Marklund på Piratförlaget, Åke Edwardson och Henning Mankell på Leopard förlag. Dessutom sjösätter Piratförlaget Jan Guillous nya episka familjesaga.

På Norstedts fortsätter satsningen på sakprosa med biografier av bland andra Julian Assange och Olle Ljungström. Och på den skönlitterära sidan väntar nytt av Knausgård och Murakami såväl som Kajsa Ingemarsson, Denise Rudberg och Inger Frimansson, samt en fortsättning på Torbjörn Flygts Underdog.

Även Brombergs förlag har hårdsatsat. Under hösten väntas böcker av bland andra Jonathan Franzen och Umberto Eco – som tidigare skrivit bland annat Rosens namn och nu återkommer med en episk roman. Och på den svenska sidan släpper Majgull Axelsson sin första bok på förlaget. Dessutom kommer Margot Wallström med en avslöjande bok. Men Dorotea Bromberg är inte rädd att böckerna kommer konkurrera ut varandra:

– Vår utgivning i höst är självklart en medveten strategi och det känns väldigt härligt att ha flera starka kort på en och samma säsong. Förlaget kommer i och med det göras synligt. Man kan säga att det här är ett led i en satsning där vi konsekvent har sagt nej till deckare, och därför kunnat satsa på att köpa stora utländska författare under en period när andra förlag inte varit så intresserade av utländskt.

Andra författare som kommer med böcker i höst är Jonas Karlsson, Bengt Ohlsson, Horace Engdahl, Sara Mannheimer, Jens Liljestrand och Mats-Eric Nilsson. Och det är bara toppen av ett stort berg. Att döma av höstens utgivning tycks optimismen ha återvänt till förlagsbranschen.

 

Höstens Böcker 2011

Utkommer fredag 10 juni

Antal medverkande förlag: 172

Antal titlar vuxen: 1 505

Antal titlar barn: 403

Antal titlar totalt: 1 908

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.