Tillbaka

Startdagen klar för nästa års bokrea

2010-06-08
av Lars Schmidt
Bokrean 2011 börjar onsdagen den 23 februari. Valet av veckodag följer statistiken: onsdagar har varit den absolut vanligaste startdagen under de senaste trettio åren.

>

Långa diskussioner i Bokhandlareföreningens styrelse brukar föregå valet av startdag för rean. Före lön eller efter? Sent i veckan eller tidigt?

Inför rean 2006 lät man Handelns utredningsinstitut, HUI, analysera vilken veckodag som skulle ge maximal försäljning. Svaret blev att det inte gick att se någon stark trend. HUI tyckte ändå den gången att en torsdag före löning var bättre än en tisdag efter löning.

Men många faktorer spelar in; en av de viktigaste är vädret som kan sabotera reastarten. I år var det OS som många gav skulden för den magra försäljningen.

Några vill fortfarande vänta till efter lönen, men då får man vänta ända tills den 29:e eller 30:e - och det anses för sent. De som vill börja tidigt i veckan är oftast de bokhandlar som inte ligger i ett köpcenter: då får de god tid på sig att sälja böcker innan helgen kommer och alla kunder drar till köpcentret för att storhandla.

Boklådor i ett köpcenter vill å andra sidan börja sent, lagom till helgen är bäst.

Årets kompromiss blev onsdag, som stämmer med den statistik som Bokhandlareföreningens ordförande Dag Klackenberg gått igenom över startdagar sedan 1982.

– Onsdagen är den helt dominerande dagen, och eftersom flest personer i styrelsen hade onsdag som alternativ för 2011 var det för en gångs skull en ganska smärtfri operation, säger Dag Klackenberg.

Sedan några år är konflikterna kring rean i stort sett över. Katalogerna får bokhandlarna skicka ut när de vill och nätbokhandeln får sälja i förväg – under förutsättning att böckerna inte når kunderna förrän på startdagen.

Årets rea gick dåligt för bokhandeln och varuhusen medan nätbokhandeln ökade stort. Stämningen inför nästa år är avvaktande.

– Rean är ju på ett sakta sluttande plan, säger Dag Klackenberg.

 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.