Tillbaka

Starten på 2019 sämsta på 10 år i Norge

2019-05-15
av Kristian Lönner
Foto: Ola Kjelbye

Försäljningen av fysiska böcker dyker i Norge men förlagens intäkter från strömningstjänsterna ökar. Samtidigt tar Norge nu helt bort momsen på e-böcker och ljudböcker.

Efter ett för norska bokbranschen dåligt 2018, då den samlade försäljningen minskade med åtta procent, har 2019 börjat ännu sämre, rapporterar Klassekampen. Den norska förläggarföreningens siffror för de första fyra månaderna visar på en nedgång med 11,5 procent jämfört med 2018. Det är branschens sämsta resultat på över tio år.

Allra tuffast har norsk skönlitteraturen för vuxna där försäljningen gått ner med nästan 40 procent. En bidragande orsak skulle, enligt medieforskaren Tore Slaatta som Klassekampen talat med, kunna vara att det varit få stora norska boksläpp i inledningen på 2019.

Allt är dock inte svart för den norska bokmarknaden. Antalet abonnenter för strömningstjänster ökar och norska förläggarföreningen visar att försäljningen av ljudböcker ökade med 24 procent under det första kvartalet. Enligt Klassekampen tjänade förlagen under samma period 42,5 miljoner norska kronor, vilket motsvarar 46,6 miljoner kronor, på ljudböcker vilket nästan är tre gånger så mycket som intäkterna från skönlitteratur i pappersform.

Ytterligare en sak som talar till e-bokens och ljudbokens fördel i Norge är att den norska regeringen nu helt slopar momsen på digitala böcker, rapporterar Bok 365. Frågan har diskuterats länge i Norge men reformen finns först nu med i den norska tilläggsbudgeten.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.