Tillbaka

Stordalens nya toppvärvning

2019-03-18
av Kalle Laxgård
Rebecka Leffler.
Foto: Nils Petter Nilsson/Strawberry Publishing AB

Rebecka Leffler, vd för Bonnier Books Nova, blir ny vd för Strawberry Publishing. Därmed plockar Stordalen-ägda förlaget ytterligare en central medarbetare från Bonniers.

– Vi har skannat svenskt näringsliv sedan nyår och till slut var det ingen tvekan om vem som var vårt förstahandsval. Efter vårt första möte i Oslo i förra veckan avbröt vi alla andra processer, säger Jonas Forsang, förläggare och delägare i Strawberry Publishing, i ett pressmeddelande.

Rebecka Leffler har jobbat inom Bonniers i 14 år, de senaste med affärs- och produktutveckling. Bland annat har hon varit med att starta upp självpubliceringstjänsten Typ & Tell och den digitala kursverksamheten Brillbee. I dag är hon vd för Bonnier Books Nova.

– Hennes bakgrund och erfarenhet är unik inom förlagsbranschen och vi vet hon är rätt person att bygga upp Strawberrys verksamhet i Sverige, säger Jonas Forsang.

Rekryteringen är Strawberrys fjärde från Bonnierförlagen sedan ägarna med Petter Stordalen i spetsen aviserade sin Sverige-etablering i februari. Sedan tidigare är Karin Linge Nordh, Anders Sjöqvist och Sara Lindegren, alla från Forum, klara.

I pressmeddelandet framhåller förlaget Rebecka Lefflers kunskap om affärsmodeller och konsumentbeteende som en viktig tillgång.

– Det är stora förväntningar på att Strawberry Publishing ska förändra svensk förlagsbransch och det känns otroligt spännande och roligt att få vara med på den här resan, säger Rebecka Leffler i ett uttalande. Strawberry har gjort grundlig research och har en tydlig bild av den position som vi kan och ska ta på den svenska bokmarknaden.

Preliminärt tillträder Rebecka Leffler sina nya tjänst till sommaren.

Läs SvB:s publisher Pekå Englunds analys av värvningen här.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.