Tillbaka

Stort internationellt intresse för Schulmans roman

2020-09-14
av Matilda Källén
Foto: Thron Ullberg/Bonniers

Rättigheterna till Alex Schulmans senaste roman Överlevarna har sålts till tolv länder – på två veckor. 

Bland de internationella förlag som de senaste veckorna köpt rättigheterna till Alex Schulmans Överlevarna, utgiven på Albert Bonniers förlag den 4 september, finns norska Gyldendal, japanska Hayakawa och amerikanska Penguin Random House-ägda Doubleday.

Enligt Schulmans agent Astri Ahlander har konkurrensen om romanen – vilken inför rättighetsförsäljningen översatts till engelska – varit ovanligt hård.

– Vi har fått otroligt passionerad respons från etablerade förlag och ambitiösa lanseringar planeras runt om i världen redan nästa år. Det är värt att poängtera att Alex är helt okänd utomlands. Det är alltså inte hans namn eller marknadsföringsmuskler som har lett till det här, utan romanen i sig. 

Att boken fått ett sådant gensvar tror Astri Ahlander beror på dess ”emotionella kraft”.

– Även om den handlar om ett specifikt trauma så finns det något i skildringen av syskonrelationer som är väldigt allmängiltigt, säger hon.

Just nu pågår en auktion om de brittiska rättigheterna. Och enligt Astri Ahlander står flera länder på tur, däribland Brasilien. 

Övriga förlag som redan köpt rättigheterna är Lindhardt & Ringhof (Danmark), Nemo (Finland), Albin Michel (Frankrike), dtv (Tyskland), Lira/Athenaeum (Ungern), Mondadori (Italien), Alma Littera (Litauen), De Bezige Bij (Nederländerna) och Planeta/Destino (Spanien).

Överlevarna är Alex Schulmans åttonde bok och den första som ges ut av Albert Bonniers förlag.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.