Tillbaka

Storytel köper Mofibo

2016-05-20
av Kalle Laxgård

Storytel förvärvar den danska streamingtjänsten Mofibo för 125 miljoner kronor.

Den digitala prenumerationstjänsten Storytels vd Jonas Tellander har länge uttryckt en önskan om att expandera utomlands. Nu köper företaget danska Mofibo som har omkring 40 000 betalande prenumeranter i Danmark. Genom förvärvet ökar Storytel sina utlandsintäkter från 19 till 28 procent.

– På det här sättet får vi lite mer ammunition. Vi vill nå ut och växa i länder även utanför Sverige, säger Jonas Tellander.

Köpeskillingen uppgår till 125 miljoner kronor och betalas huvudsakligen genom banklån. 20 miljoner kronor är en nyemission till Mofibos grundare Morten Strunge. Han kommer fortsättningsvis att sitta i Storytels ledningsgrupp, samt ansvara för företagets danska och holländska verksamheter.

I Danmark och Sverige kommer både Storytels och Mofibos tjänster att finnas kvar tills vidare. I Holland läggs Mofibo ner.

– Ett av mina arbetsområden kommer att vara att få Storytel att växa i Holland. Det är en väldigt intressant marknad, lika stor som Sverige och Danmark tillsammans, och den verkar mogen, säger Morten Strunge.

Enligt Jonas Tellander är ett skäl till förvärvet de tekniska lösningarna bakom Mofibo. Bland annat har tjänsten ett rekommendationssystem som är uppbyggt på ett annat sätt än Storytels.

– Det ska bli spännande att se hur de byggt upp tjänsten. Vi kommer att se över hur vi kan ta de bästa idéerna och använda dem tillsammans med våra, säger Jonas Tellander.

Nu inleds även en period när Storytels och Mofibos organisationer ska bli en. I dag jobbar ett 80-tal anställda på Storytel och ett 30-tal på Mofibo.

Hur ser du på risken för övertalighet i samband med sammanslagningen?

– Mofibo har också byggts upp för expansion i andra marknader. Vi har samma uppsättning personal på Storytel och nu får vi se över hur vi ska få till en effektiv organisation i Danmark. På Mofibosidan kommer det oundvikligen vara några som inte blir kvar efter årsskiftet. Det är ofrånkomligt.

Storytels uppköp av Mofibo kommer gör att företaget stärker sig i en tid då konkurrensen ökar.

I vintras lanserade Bonniers sin prenumerationstjänst Bookbeat.

Jonas Tellander säger att han bara ser positivt på konkurrensen.

– Det gör att vi måste vässa oss och bli ännu bättre.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.