Tillbaka

Storytels avtal – detta har hänt

2018-09-14
av Kalle Laxgård
Storytel har revenue share-modell på cirka 95 procent av sina utländska avtal.
Foto: Sara Mac Key

Redan 2016 rapporterade Svensk Bokhandel att Storytel gett Bonnierförlagen specialavtal om fast ersättning per lyssning.

I veckan kunde vi äntligen avslöja hur avtalen ser ut.

Vi har samlat helgläsning för dig som är intresserad av bakgrunden till SvB:s granskning.

I flera år har det ryktats om att Bonnierförlagen skulle ha ett guldkantat avtal med Storytel.

Frågan om ersättningarna är känslig och få har vågat uttala sig – ens anonymt – av rädsla för att missgynnas av streamingföretaget.

Men i tisdags kunde Svensk Bokhandel äntligen berätta hur Storytels fastprisavtal med Bonnierförlagen ser ut – ett kontrakt som i snitt ger förlagsgruppen minst dubbelt så hög ersättning som övriga förlag. Avslöjandet har väckt stor uppmärksamhet och citerats i ett 50-tal tidningar.

På ett sätt kan det ses som punkten i ett arbete som pågått under många år.

Sedan länge har ersättningarna för ljudböcker ansetts vara en av branschens viktigaste frågor – och därmed en av dem SvB prioriterat högst.

Redan 2016 kunde vi avslöja hur Bonnierförlagen beviljats frikort från Storytels revenue share-modell. Och redan då var många övriga förlag frustrerade över hur snabbt intäkterna per lyssning sjönk.

I takt med att lyssningen via Storytel växte, sjönk ersättningen per lyssning till förlag och författare. För majoriteten som skrivit på avtal om Storytels revenue share-modell minskade förlagens ersättning från 45 till cirka 25 kronor under en ungefärlig tidsperiod på 2014 till 2016 – motsvarande cirka 40 procent.

Summan skulle fortsätta sjunka – nytt bottenrekord sattes under andra kvartalet i år – till 17 kronor och 82 öre.

För många förlag, som kämpar med minskad försäljning av fysiska botten, har det blivit tufft.  Även Författarförbundet har vid upprepade tillfällen uttryckt sig kritiskt. 

I en exklusiv intervju med Svensk Bokhandel svarade i dag Storytels vd Jonas Tellander på många av de frågor som dykt upp under åren.

Du kan läsa den här.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.