Tillbaka

Strawberry köper Bazar förlag

2019-06-14
av Kalle Laxgård
Foto: Tord-Erik Andresen

Petter Stordalens förlagsgrupp köper det nordiska förlaget Bazar. Samtidigt presenteras Strawberrys första svenska författare: Angela Gui.

Bazar grundades av norrmannen Øyvind Hagen 2002 och ger i huvudsak ut översatt skönlitteratur. Genom förvärvet tar Strawberry publishing över de svenska rättigheterna till författare som Lucinda Riley, Paulo Coelho, Bernard Cornwell och Nina George.

I ett mejl till SvB framhåller Petter Stordalen att feelgood och ”varma läsupplevelser” växer på topplistorna.

– Och där tror vi framför allt att Lucinda Riley har potential att bli en av de absolut största i genren, säger Petter Stordalen. Köpet av Bazar ger oss en större bredd i vår utgivningsprofil och ett digitalt fotfäste med deras omfattande backlist som nu ska spelas in.

Strawberry publishing har hittills inte presenterat några svenska författarskap. Det blir det ändring på snart, menar Petter Stordalen.

I en intervju med Dagens Nyheter under fredagen går förlaget ut med att Angela Gui, dotter till den i Kina fängslade svenske förläggaren och bokhandlaren Gui Minhai, blir Strawberrys första svenska författare. Ytterligare fyra ska finnas under kontrakt.

– Strawberry Publishings svenska organisation börjar att sätta sig, snart offentliggör vi de första svenska författarna och med Bazar får vi en bred lista med stora utländska författare. Vi ligger i fas med vår plan, säger Petter Stordalen i ett pressmeddelande.

Under tidigt 2000-tal startade Bazar verksamheter i såväl Norge, Danmark, Sverige och Finland. Øyvind Hagen sålde den norska delen av Bazar till Cappelen Damm redan 2016, men då ingick inte det svenska förlaget. I fjol omsatte Bazar 11,3 miljoner kronor och gjorde en vinst på 1,3.

I pressmeddelandet kommenterar grundaren affären:

– Strawberry Publishing tar över ett levande förlag, med många intressanta författarskap och ett duktigt och entusiastiskt team, säger Øyvind Hagen.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.