Tillbaka

Strawberry köper upp förlag

2021-06-22
av Carina Jönsson
Alexander Even Henriksen, vd Strawberry publishing
Foto: Bjørnar Øvrebø

Strawberry publishing förvärvar Goliat forlag. Förlaget ger ut ett flertal nordiska deckarstjärnor.

Goliat forlag startades 2015 och omsätter runt tio miljoner norska kronor. Förlaget ger ut nordiska deckarstjärnor som Mari Jungstedt och Mons Kallentoft såväl som internationella författare som Ian Rankin och Peter May, enligt Bok365. 
Goliats grundare Mark Jørgensen blir i samband med förvärvet redaktör för Strawberry Digital.
– Jag vill börja arbetet på Strawberry med att uppmana alla norska författare med outgivna ljudböcker att kontakta mig. Några av de stora förlagen prioriterar bara de största författarna och därmed får inte alla deras författare ta del av den växande strömningsekonomin. Men här sitter författaren själv på makten att bestämma då alla ljudboksrättigheter som följer normalkontrakten går tillbaka till författaren efter tre år, säger han till Bok365.

Strawberry förvärvar 100 procent av aktierna i Goliat forlag, med i köpet följer också 49 procent av aktierna i barnboksförlaget Zeppelin forlag.

I november förra året köpte Bonnier Books 70 procent av Strawberry publishing, men efter en granskning av norska konkurrensverket enades parterna i maj om att Bonniers blir minoritetsägare istället. Ärendet utreds fortsatt av norska konkurrensverket, enligt VG.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.