Tillbaka

Studiekamraten upphör efter sex år

1998-02-20
av Gunilla Ericson
Thomas Nydahl har lagt ned sitt förlag Studiekamraten. - Under hösten insåg jag att det inte gick att fortsätta längre, säger han.

sex år gav förlaget ut ett sextiotal böcker - lyrik, skönlitteratur och facklitteratur. Den sista boken blev Anne-Marie Berglunds Episoderna.
    Thomas Nydahl har också gett ut tidskriften Ariel. Den var en värdefull marknadsföringskanal. När förlaget startade 1991 fanns Ariel på 600 bibliotek. Sex år senare hade siffran sjunkit till 139.
    Förlagets bokförsäljning till biblioteken har också minskat kraftigt.
    - Anne-Marie Berglund fick lysande recensioner. Men biblioteken beställde bara 112 exemplar. Och i bokhandeln är det ännu värre. Där köps bara stapelvaror in.
    Thomas Nydahl betonar att bokhandeln får en allt starkare ägarkoncentration och att kedjorna köper in genom årliga inköpsmöten dit inte vem som helst är välkommen. Det innebär att småförlag tvingas lita till direktförsäljning. Och det är inte oproblematiskt.
    - Porton och andra avgifter hos Posten har ökat dramatiskt, påpekar Thomas Nydahl.
    Anne-Marie Berglunds senaste bok får tjäna som exempel. Försäljningspriset är 60 kronor. Det kostar 57 kronor i porto och postförskott att skicka den.
    Thomas Nydahl känner oro för alla kolleger i branschen. Han befarar att många småförläggare drabbas av stora ekonomiska problem.
    För egen del hade han förra torsdagen besök av kronofogden. Han kommer att gå i personlig konkurs och har 600 000 kronor i skulder, framför allt till tryckerier. Thomas Nydahl är också författare och har nu börjat skriva igen.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.