Tillbaka

Svag ekonomi tvingar Appeltofft att sälja

2019-05-10
av Kristian Lönner
Foto: Appeltoffts bokhandel

Appeltoffts bokhandel i Högdalen byter ägare.

– Jag klarar inte ekonomin längre, säger nuvarande ägaren Madeleine Appeltofft.

Det finns ännu inga papper påskrivna men tanken är att en ny ägare redan innan sommaren ska ta över bokhandeln i Högdalen i södra Stockholm, något som Stockholm Direkt var först med att berätta. Enligt Madeleine Appeltofft kommer bokhandeln dock inte ingå i bokhandelskedjan Ugglan i fortsättningen.

Madeleine Appeltofft har drivit bokhandeln i nio år och säger att det med tiden blivit allt svårare att få en hållbar ekonomi i verksamheten.

– Det har varit en markant nedgång i omsättningen. Jag har haft det jobbigt en längre tid och då blir det också så att man inte har tillräckligt med varor i hyllorna, säger hon.

I ett sista försök att få bokhandeln att gå runt gick Madeleine Appeltofft ut och vädjade till lokala kunder att stötta bokhandeln.

– Det var många som undrade hur det gick och sade att de ville ha kvar bokhandeln. Men ekonomiskt blev det bara en marginell skillnad.

Vad krävs för att en sådan här lokal bokhandel ska kunna överleva?

– Trogna kunder givetvis. Men i övrigt är det svårt att säga. Hade jag vetat det hade det kanske gått bättre, säger Madeleine Appeltofft.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.