Tillbaka

Svarar på kritiken mot läsrådet

2021-10-20
av Kalle Laxgård
Amanda Lind.
Foto: Pressbild

I ett debattinlägg förra veckan kritiserade Bonnierförlagens Ulrika Caperius kulturminister Amanda Lind för att inte inkludera bokbranschen i det nya läsrådet. Liberalen Christer Nylander håller delvis med om kritiken – som kulturministern nu svarar på.

I sitt debattinlägg betonar Ulrika Caperius, ansvarig för Bonnierförlagens läsfrämjande arbete, vikten av ett läsråd – men kritiserar samtidigt sammansättningen av ledamöter. Trots tal om bred samverkan saknas representanter från förlag och bokhandel bland ledamöterna.

”Om målet var att tänka nytt kring bred samverkan så missar Amanda Lind här sin chans då man nu plötsligt verkar ha övergett denna möjlighet till unik samlad kraft”, skrev Ulrika Caperius.

Ett parti som var drivande i att ta fram läsrådet var Liberalerna. Sedan januariavtalet sprack lämnade partiet dock sin direkta inblandning. 

Även Christer Nylander, kulturpolitisk talesperson för Liberalerna samt kulturutskottets ordförande, hade gärna sett näringslivet ta mer plats.

– Jag håller med om att det vore klokt att ta med såväl förlag som andra ur näringslivet i läsrådet, men hoppas nu att de kommer att jobba på ett sätt där detta perspektiv naturligt kommer med. Finns goda exempel i vår omvärld där en bred ansats gett bra resultat, skriver han i ett mejl.

Kulturminister Amanda Lind har avböjt att svara på Ulrika Caperius debattinlägg. På frågan om varför representanter från förlag, bokhandel och näringsliv saknas i läsrådet, trots utfästelser om bred samverkan, svarar Amanda Linds pressekreterare Desha Svenneborg i ett mejl:

– Det nyligen tillsatta läsrådet ska vara en drivande och samordnande aktör inom det läsfrämjande arbetet. Regeringen har nyligen förordnat ett antal ledamöter i läsrådet som representerar olika delar av samhället. Eftersom det är ett begränsat antal ledamöter i läsrådet är det inte möjligt att få med alla relevanta kompetenser. Läsrådet har dock möjlighet att knyta till sig olika aktörer i sitt arbete och på så sätt bidra till en bred samverkan kring frågan. 

En plats i rådet är fortfarande vakant. När tillsätts den och vilken sektor kommer den att representera?

– Den vakanta platsen kommer att tillsättas inom kort. Vi får återkomma med besked kring vem det blir som förordnas, skriver Desha Svenneborg.

Ulrika Caperius blir inte överraskad av svaren.

– I allt regeringsunderlag jag tagit del av står det uttryckligen att förlag och bokhandel ska vara representerade. Det är klart att man kan tolka det som att man inte måste ha en ledamot i läsrådet, utan att man kan vara med som satellit. Men i diskussionerna har det framgått tydligt att avsikten var att skapa en mycket bredare plattform för läsfrämjande initiativ, säger hon.

Det finns ännu en vakant plats. Vad har du för förhoppning om att den tillfaller förlag eller bokhandel?

– Jag hoppas fortfarande att man ska våga gör det man från början sade att man skulle göra. Förlag och bokhandlare jobbar läsfrämjande och med ganska starka muskler. Läslovet, till exempel, började som en återförsäljarkampanj och blev ett regeringsbeslut. Jag trodde man skulle ha lärt sig av det – och hoppas fortfarande att man ska ta sitt förnuft till fånga och bjuda in. Vi har så mycket kunskap om att vara en länk till läsarna. Jag har inte gett upp.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.