Tillbaka

Svensk debutant väcker stort intresse i utlandet

2021-06-09
av Kristian Lönner
Johanna Hedman debuterar på Norstedts.
Foto: Elvira Glänte

Först i juli kommer Johanna Hedmans debutroman Trion ut på Norstedts. Men redan nu har romanen sålts till sju länder efter hård budgivning, uppger Norstedts.

Förskottet från det tyska förlaget beskrivs ligga på rekordnivå för en skönlitteratur debut och i Storbritannien var tre etablerade förlag inblandade i budgivningen som vanns av Hamish Hamilton som ingår i Penguin Random House-gruppen. Norstedts agency har även sålt rättigheterna till boken till Danmark, Finland, Island, Polen och Spanien. Enligt Norstedts förs också samtal med filmbolag om rättigheterna till en filmatisering av boken.

– Jag har aldrig förr läst ett debutantmanus som känts så moget och självklart. Johanna Hedman har skrivit en bitterljuv roman som knockat både medarbetare på förlaget och utländska förläggare och jag ser fram emot att följa Trions resa ut i världen, säger förläggaren Elin Sennerö Kaunitz i ett pressmeddelande.

Trion ges ut på svenska den 23 juli.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.