Tillbaka

Tävlingskrig i Norge

2018-02-09
av Sanna Svanström
Bladkompaniet håller sin författartävling i storsäljaren Margit Sandemos ära.
Foto: Skärmdump Bladkompaniet

Tre av Norges största förlag lanserar alla författartävlingar under våren. Förhoppningen är att hitta nästa stora bokseriestjärna.

Den var förlaget Hjemmet som först startade en författartävling med en vinstsumma på 100 000 norska kronor, skriver Bok365. Norges största förlag Cappelen Damm följde snart efter och lanserade en egen tävling, ökade prissumman till 125 000 norska kronor – och tidigarelade sista tävlingsdag med en vecka. Bladkompaniet ville haka på tävlingståget och höjde insatsen rejält: de inte mindre än fördubblade vinstsumman mot Cappelen Damm till 250 000 norska kronor och avslutar sin tävling först av de tre.

Målet med samtliga tävlingar är att hitta nästa framgångsrika bokserie-författare, i stil med norska storsäljare som Margit Sandemo. Bokserier är en lukrativ marknad i Norge och nettoomsättningen beräknades till 152,5 miljoner norska kronor 2016, en svag nedgång från året innan. Störst på marknaden är Cappelen Damm, som har haft två av tre sålda böcker från en serie de senaste åren. 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.