Tillbaka

Tolv författare delar på 1,2 miljoner

2019-09-11
av TT/Litteratur
Moa Kärnstrand
Foto: Sara Mac Key

Millennieskiftets drogepidemi i Mölndal och högerpopulism i Champagne är två ämnen som behandlas av de författare som nu tilldelas förlaget Natur och Kulturs litterära arbetsstipendier.

Tolv författare får 100 000 kronor vardera för att kunna förverkliga sina bokprojekt: Rakel Chukri skriver om de första assyrierna i Sverige, Fanny Härgestam om högerextrema i en by i Champagne och Anna Jörgensdotter en ny roman om familjer i två olika stålstäder, Sandviken och amerikanska Gary.

Moa Kärnstrand går till botten med en drogepidemi i uppväxtens Mölndal och Anna-Lena Lodenius skriver en biografi om nazistledaren Birger Furugård.

Bland de författare som får stipendier finns även Lina Malers, Fredrik Mellgren, Stina Otterberg, Jenny Küttim, Anna Mattsson, Aino Trosell och Katia Wagner.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.