Tillbaka

Tre boklådor i konkurs

1997-05-02
av Fredrik Lindberg
Boklådan i Lund, Boklandet i Malmö och Sjöholms bokhandel i Vimmerby har begärts i konkurs.

>Bertil Sjöholm i Vimmerby gjorde konkurs redan 1994, men startade om. Samma år förlorade han läromedelsleveranserna till den egna kommunen, som nu gör sina inköp från Nässjö läromedelscentral och direkt från förlagen. Uppdraget var värt omkring 1,5 miljoner kronor om året, enligt Sjöholm.
    - På en liten ort som saknar högre teknologisk industri märks den allmänna nedgången i bokförsäljningen särskilt väl. Vi hamnade i en akut likviditetskris, säger han.
    Utöver paret Sjöholm är två anställda uppsagda i bokhandeln, som omsatte omkring fyra miljoner kronor. I Boklådan i Lund förlorar två anställda sina jobb, utöver ägaren Lena Lundgren.
    - För ett år sedan flyttade vi till en lokal med lägre hyra. Vi försökte satsa på julen och rean i år, men när inte heller det gick var vi tvugna att lägga ner, säger hon.
    Boklådan i Lund startades av Akademibokhandeln 1984, vägg i vägg med Gleerups. 1993 tog Lena Lundgren över bokhandeln, som senaste året omsatte omkring två miljoner kronor.
    Boklandet i Malmö startade 1993 i köpcentrumet Triangeln, i Domus gamla lokaler. 1995/96 omsatte bokhandeln 2,8 miljoner 1995 och sysselsatte Eva Larsson och ytterligare två delägare.
    - Vi flyttade upp en våning för knappt ett år sedan och fick lägre hyra. Samtidigt gjorde det att folk inte hittade till bokhandeln. Det gick inte längre, säger Eva Larsson.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.