Tillbaka

Ugglan får ny ordförande

2019-09-02
av Kristian Lönner
Reinhold Hedenblad
Foto: Privat

Reinhold Hedenblad lämnar ordförandeposten i Ugglan. Anders Källgren tar över.

Reinhold Hedenblad var med och grundade bokhandelskedjan Ugglan för 25 år sedan. Sedan dess har han varit Ugglans ordförande men på årsmötet som hålls i Stockholm på måndagen lämnar han sin post. Anders Källgren, som driver Globe bokhandel i Ludvika och Uppsala Bokhandel, är föreslagen att ta över.

– Det är ett lämpligt tillfälle. Jag har egna verksamheter och så har jag blivit både farfar och morfar och det är ett starkt skäl till att jag lämnar, säger Reinhold Hedenblad som driver bokhandel i Henån på Orust samt i Torp köpcentrum i Uddevalla.

Reinhold Hedenblad lämnar över en bokhandelskedja som vuxit. 1 januari fick Ugglan 30 nya medlemmar då JB-butikerna sökte medlemskap.

– Dag Klackenberg (Bokhandlareföreningens före detta ordförande, red. anm.) sade en gång att det är viktigt att vara åtminstone den näst största kedjan och det är vi nu, säger Reinhold Hedenblad.

Vad är du mest nöjd med när du ser tillbaka på dina 25 år som ordförande för Ugglan?

– Att vi har överlevt, att vi nu är näst störst och att det finns ett rätt stort antal bokhandlare därute som finns därför att vi har kämpat tillsammans. När vi grundade Ugglan hade vi ingen relation mellan oss och jag såg att ensam är man svag men tillsammans är man stark.

Och vad blir viktigt i framtiden?

– Vi har tryckt på startknappen för vår webbsatsning. Tanken är att kunna sälja från den egna butiken och att kunderna sedan kan välja att få varan hemskickad eller hämta ut den i butik. Det kommer att bli viktigt.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.