Tillbaka

Unga läser mer under pandemin

2021-05-11
av Kalle Laxgård
Mattias Fyrenius
Foto: Sara Mac Key

61 procent av unga svenskar uppger att de läst eller lyssnat mer på böcker under pandemin. Det visar en undersökning som Bonnierförlagen har gjort.

2 016 personer har svarat på enkäten som gjordes via webbpaneler, i samarbetet med undersökningsföretaget CINT.

─ Svenska läsare frossar i litteratur just nu, det visste vi redan sedan tidigare utifrån branschens och våra egna historiskt höga försäljningssiffror. Men att nu få insikt i hur och varför vi läser och lyssnar mer är mycket intressant – och glädjande. Det visar sig att många verkligen har återupptäckt läslusten under pandemin, särskilt i de något yngre generationerna, säger Mattias Fyrenius, vd för Bonnierförlagen, i ett pressmeddelande.

Sex av tio i ålderskategorin 18–30 år anger att de läser eller lyssnar mer nu än före pandemin. Nästan var fjärde uppger att de läst eller lyssnat på många fler böcker.

Enligt en tredjedel av de svarande beror deras ökade läsning av pappersböcker att pandemin förhindrat dem från annan underhållning, som bio, utställningar eller andra sociala aktiviteter. Sex av tio anger att de läst mer för att de tillbringat mer tid hemma.

Samtidigt anger 79 procent av de som svarar att de kommer att fortsätta läsa lika många tryckta böcker, eller fler, även när pandemin tar slut. Bara 17 procent tror att de kommer att läsa mindre.

Bland lyssnarna tror 58 procent att de kommer att lyssna lika mycket eller mer efter pandemin, medan 15 procent tror att de kommer att lyssna mindre.

Undersökningen genomfördes mellan 21 och 26 april.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.