Tillbaka

Ungersk diplomat störde Orbánkritisk bokrelease

2018-06-15
av Emma Olsson
Péter Györy, ambassadråd i Ungern vid släppfesten.
Foto: Kristian Borg

Releasefesten för Joakim Medins bok Orbánistan fick besök av Ungerns förste ambassadråd Péter Györy. Han använde den allmänna frågestunden till att lämna sin syn på författarens Orbán-kritik.

Boken Orbánistan – Rädsla och avsky i det illiberala Ungern (Verbal förlag) hade en öppen släppfest på Folkoperan i Stockholm under onsdagskvällen.

I frågestunden efter författarens presentation tog det ungerska ambassadrådet tillfället i akt att kritisera och tillrättalägga de slutsatser Joakim Medin dragit i sin reportagebok. Detta trots att Péter Györy själv säger att han inte läst boken, i en film som Svensk Bokhandel tagit del av.

– Det här visar ännu en gång att de inte tolererar dem som vittnar om problem med yttrandefriheten i Ungern, säger författaren till SvB.

Joakim Medins reportagebok säger sig ge en bakgrund till Orbáns auktoritära styre.

– Det stod ett gäng Orbánanhängare i en klunga i ett hörn och ropade ut protester och försökte avbryta och störa under samtalet, säger Joakim Medin, som dock inte upplevde situationen som hotfull rent personligen.

– Men när han gick sa han till mig att nu behöver jag inte skriva om Ungern på flera år, säger Joakim Medin.

I Reportrar utan gränsers pressfrihetsrapportering har antalet noterbara problem i landet gått från 23 i antal år 2010 till 73 stycken i år.

SvB har vi flera tillfällen sökt ambassaden och Péter Györy för en kommentar. Under fredagseftermiddagen kom detta följande uttalande, osignerat:

"Vi anser inte att det blev stökigt på releasen. Vi vidhåller att det författaren sade på releasen ignorerar fakta, saknar grund, är överdrivet och han drar felaktiga slutsatser. Precis som andra åsikter, har vår också plats i diskussionen. Om ni citerar vårt svar, var vänlig gör det i dess helhet".

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.