Tillbaka

Uppe i 834 300 abonnenter

2019-05-14
av Kalle Laxgård
Foto: Sara Mac Key

Storytel fortsätter att växa med förlust. Under årets första kvartal ökade intäkterna i Sverige med 11 procent jämfört med samma period i fjol.

Storytels sammanlagda intäkter under första kvartalet uppgick till 296 miljoner kronor, en ökning med en tredjedel jämfört med samma period i fjol. Totalt är Storytel nu uppe i 834 300 abonnenter globalt.

Samtidigt växte förlusterna. Resultatet efter skatt landade på minus 89,1 miljoner kronor, jämfört med minus 53,9 miljoner 2018.

På den svenska marknaden växte Storytel med 11 procent jämfört med början på förra året. Även antalet nya abonnenter ökade och för kvartalet noteras 363 200 svenskar ha betalat för ett abonnemang hos företaget.

För de svenska förlagen var kvartalet intressant också av en annan anledning.

Vid årsskiftet lanserade Storytel sin nya ersättningsmodell, där förlagens ersättning räknas i tid, istället för som tidigare femtedelar.

Många förlag med långa böcker hade höga förhoppningar om växande ersättningar, men flera uppfattade den första avräkningen som en besvikelse. Läs mer om det här.

Storytel uppskattar att streamingintäkterna kommer att öka till 313 miljoner kronor under andra kvartalet.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.