Tillbaka

Uppmanar till bojkott av Ica

2010-02-19
av Lasse Winkler
Anders Billing, ledare för bokhandelskedjan Ugglan reagerar starkt på Ica Maxis beslut att starta bokrean en dag tidigare. Nu vill han se en gemensam bojkott av Ica.

r> ­– Det är det enda maktspråk de fattar. Det som gör mig ledsen och berörd är att man går in och förstör bokfesten som rean ändå är för mig, säger Anders Billing.
Vilka vill du ska stå bakom en sådan aktion?
­– Alla som arbetar med bokrean.
Men varför så arg? Kan inte ni göra samma sak och starta en dag tidigare?
­– Jo, men vi ska vara rädda om rean. Om vi släpper på den gemensamma startdagen kan vi hamna i samma situation som andra branscher med mellandagsreor och spontanreor.


Då, tror Anders Billing, försvinner hela bokrean som idé. Något som alla kommer att förlora på. Han hänvisar till vad som hände i Finland för några år sedan där man började konkurrera om att vara först med reastarten. Till slut fick man en situation där de snabbaste aktörerna började med mellandagsrea efter jul och rean som begrepp försvann.
­– Då tar vi nog dessutom udden av julhandeln. För inte kommer de stora aktörerna att nöja sig med reaböcker om de kör en mellandagsrea. Då kör man ut det som legat på diskarna innan jul.


Anders Billing hänvisar till det ”gentlemens’ agreement” som alltid funnits i bokbranschen. Aktörerna, från förlag till återförsäljare, har sett den gemensamma fördelen med en gemensam startdag. Både för att få upp trycket på rean, göra den till en fest, få mediebevakning och dessutom få samma uppmärksamhet över hela landet samtidigt. Och, säger han, sett ur en handlares synpunkt är det viktigt med en rea under en period då det annars inte säljs så mycket böcker.
­– Det är ett småaktigt grepp av en så pass stor aktör. De har ju inget att vinna på det här på lång sikt.

 

Läs även Ica Maxi tjuvstartar årets bokrea

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.