Tillbaka

UTLAND: Därför fick Astrid aldrig Nobelpriset…

2002-11-15
av SvB
Det finns en enkel förklaring till att Astrid Lindgren aldrig fick Nobelpriset i litteratur. Svenska Akademiens ledamöter var inte inlästa på barnböcker. Det säger...
Det finns en enkel förklaring till att Astrid Lindgren aldrig fick Nobelpriset i litteratur. Svenska Akademiens ledamöter var inte inlästa på barnböcker. Det säger författaren Kerstin Ekman i en intervju med Aftenposten. Hon går även i ett milt försvar för den institution hon valt att lämna. – Nobelprisen kan inte delas ut efter försäljningssiffror och popularitet. Då vore priset dött för länge sedan. Kerstin Ekman framhåller att det inte finns några principiella hinder för att ge Nobelpriset till en barnboksförfattare. Men det skulle kräva att ledamöterna läste enorma mängder barnböcker, vilket de varken har tid eller lust till. Som exempel nämner hon Artur Lundkvist, som var Akademiens tongivande kraft under de år Astrid Lindgren skrev flera av sina mest älskade böcker. – Lundkvist såg barndomen som betydelselös, man kunde nästan tro att han var född före Rousseau. Artur Lundkvist läste Tolstoj och Bibeln som barn och tyckte väl att andra barn kunde göra detsamma, säger Kerstin Ekman till Aftenposten.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.