Tillbaka

Vad läser du i sommar, Johan Zillén?

2021-07-22
av Kristian Lönner
Johan Zillén.

Deckare, sci-fi och en hyllad roman planerar Johan Zillén, butikschef på Akademibokhandeln Center Syd i Löddeköpinge, hinna läsa under sommaren. Dessutom tipsar han om en lokal författare som nått långt utanför de skånska gränserna.

Vad läser du i sommar?

– Även om det inte blir någon resa till en söderhavsstrand det här året heller lär det gå åt en bunt under hemestern under juli-augusti. Ser till exempel mycket fram emot Johanna Mos andra Ölandsdeckare Skuggliljan. Tänkte ge mig ut i världsrymden med Andy Weirs Uppdrag Hail Mary. Hyllade romanen När bergen sjunger av Nguyen Phan Que Mai och Neil Gaimans Norse Mythology, som nu kommit i graphic novel-format, lär slinka ner också.

Hur mycket styr jobbet vad du läser på sommaren?

– I viss utsträckning. Jag brukar försöka hinna läsa många av de titlar som kommer att vara med i Låna & Läs (vår läsklubb som drar igång den 1 oktober) så man vet vad man pratar om till hösten. Samtidigt brukar sommaren vara den tid man hinner i kapp med böcker man missat föregående höst. I år tänkte jag till exempel läsa Olivier Norek Ytspänning, som så många av mina kollegor varit lyriska över. Max "World War Z" Brooks version av Bigfoot-myten, Devolution, var på min lista förra sommaren också men hanns inte med.

Vilken bok tycker du andra borde läsa i sommar?

– Pratar vi sommarpocket kan jag omöjligt välja. Läs både Thomas Engström/Margit Richerts suveräna svenska dystopi Nattavaara och vår lokala världsförfattare Mattias Edvardssons Goda grannar! Sen kan man läsa inbundet även under semestern. Douglas Stuarts Shuggie Bain är inte bara det bästa jag läst i år, utan bland det starkaste jag läst i vuxen ålder.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.