Tillbaka

”För vår del är det Stockholms bokhelg i ett nötskal”

2022-05-19
av Kristian Lönner
Bokförsäljning under Bokhelgen 2021.
Foto: Kristian Lönner

Tidpunkten på året är ny men annars kommer mycket vara sig likt när Stockholms bokhelg arrangeras för andra gången.

– Att behålla det som funkade väldigt bra förra året har varit prio, säger initiativtagaren Martin Kaunitz.

Närmare tusen programpunkter och omkring 120 olika arrangörer kommer i år tillsammans att skapa Stockholms bokhelg.

– Det är inte så mycket mer än förra året men det blir ändå större. Förra året var alla lite försiktiga, säger Thomas Olsson som tillsammans med Martin Kaunitz tog initiativ till evenemanget förra året.

I år deltar både Expressen, som har scen på Scandic Malmen, och Dagens Nyheter som finns på plats på Stortorget. På söndagen ordnas barnboksfest på Medborgarplatsen där Rabén & Sjögren, B. Wahlströms, Opal, Berghs, Bonnier Carlsen, Alfabeta, Natur & Kultur och Tranströmerbiblioteket gått samman.

Förläggareföreningen deltar också med ett samtal på lördagen om kvalitetslitteraturens förutsättningar. Dessutom pågår under helgen den internationella seriefestivalen på Kulturhuset.

– Det blir en festival i festivalen med serietecknare i världsklass, säger Thomas Olsson.

Hur ska man som besökare kunna få överblick över alla programpunkter?

– Vi har lagt mycket energi på den nya hemsidan där man kan göra sitt personliga schema men också filtrera på stadsdel, tema, författare och dag. Hemsidan är det viktigaste verktyget för att hålla koll på alla programpunkter som också förändras ända fram till att det kör i gång, säger Thomas Olsson.

Kommer kriget i Ukraina på något sätt märkas av under Bokhelgen?

– Ja, på lördagen har vi en fantastisk grej på Stortorgsscenen när Anna-Lena Laurén kommer direkt från kriget i Ukraina för ett samtal med Malin Ullgren (båda journalister på DN, reds. anm.), säger Martin Kaunitz som också lyfter bredden som det allra viktigaste med Bokhelgen.

– En timme efter Anna-Lena Laurén avslutas Science Fiction Bokhandelns nördparad. De tågar först runt i Gamla stan och stannar sedan på Stortorget. Den krocken, med Anna-Lena Laurén om kriget i Ukraina och nördparaden, är för vår del Stockholms Bokhelg i ett nötskal.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.