Tillbaka

Växande Littfest räknar med rekordpublik

2018-03-15
av Lars Schmidt
Foto: Henke Olofsson

Årets Littfest i Umeå såg redan på premiärdagen ut att bli den största hittills.

– Det finns ett väldigt sug efter Littfest, säger Patrik Tornéus som för tolv år sedan grundade festivalen.

Under årets Littfest deltar runt 150 författare i omkring 75 seminarier under tre dagar. 44 utställare och förlag finns på plats och festivalen räknar med 25 000 besök.

– Hälften av alla biljetter var sålda redan innan vi släppt ett enda namn, säger Patrik Tornéus.

När Littfest för första gången drog igång år 2007 var tanken att skapa ett alternativ till kommersiella tillställningar som Bokmässan i Göteborg.

47 samarbetspartners, allt från SJ och Kulturrådet till Umeå kommun, är med och sponsrar Littfest. Är det fortfarande ett icke-kommersiellt alternativ?

– Ja det är det så till vida att vi inte är en bokmässa, utan här handlar det i första hand om samtal och seminarier. Vi kurerar alla programpunkter och bestämmer innehållet, säger Patrik Tornéus.

Biljetterna kostar 100 kronor per heldag.

– Det är fortfarande billigt. Hit ska alla ha råd att gå, säger Patrik Tornéus.

Själv hinner han inte lyssna på ett enda seminarium. Det han är mest ledsen för att han missar är ”Går vägen till författarskapet via skolbänken?”

– Kan man lära sig att skriva böcker? Det tycker jag skulle vara spännande att vara med och höra på, säger Patrik Tornéus.

Några som kommer:

Kitty Crowther

Silvana Imam

Monika Fagerholm

Åsa Moberg

Elisabeth Åsbrink

Peter Fröberg Idling

Dan Korn

Mikhail Borzykin

Anna Jörgensdotter

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.