Tillbaka

"Vi borde prata mer om att man kan läsa böcker när man är hemma"

2020-03-13
av Kalle Laxgård
Arkivbild från tidigare års Littfest i Umeå.
Foto: Henke Olofsson

Inställda evenemang, fallande aktiekurser och förväntningar på minskad försäljning.

Coronaviruset lämnar inte heller bokbranschen oskadd.

Samtidigt finns en lättnad över att läsning är något som kan ske i hemmet.

När SvB når Ingemar Fasth ska han just resa sig efter femton minuter med slutna ögon i sin vilstol.

– Man får ägna sig åt det nu, när den ena efter den andra ställer in, vet du.

Som ledare för Internationell författarscen på Kulturhuset Stadsteatern har Ingemar Fasth fått flera tråkiga besked denna vecka.

I onsdags meddelades att Jen Beagin, amerikansk författare utgiven på Wahlström & Widstrand, ställer in ett samtal som skulle hållits den 15 april. På torsdagen lämnade danska Dorthe Nors, Ordfront, återbud. Och sedan tidigare ställde Ocean Vuong in sitt samtal, med anledning av coronaviruset.

– Det handlar inte om att vi har stora salar. Vi har en och den är för Joyce Carol Oates. Hon avslutar våren med ett fyrverkeri – om det nu blir av. Men jag tror att återstoden av våran vår kommer att bli rejält utarmad om det inte sker en förändring.

De 560 biljetterna till Joyce Carol Oates sålde slut direkt. Om samtalet blir av, säger Ingemar Fasth, kommer man att anpassa storleken till regeringens maxgräns på max 500 deltagare.

Man får ta en dag i taget, konstaterar han.

Händelseutvecklingen i coronavirusets spår den senaste tiden har varit snabb. Internationella bokmässor har ställts in. Flera svenska tillställningar, som Littfest i Umeå, har tvingats göra detsamma till följd av beslutet om publikgräns.

Under den svarta börsdagen i går torsdag följde både Storytel och Akademibokhandelns ägarbolag Volati med i raset. Som SvB rapporterade i går har Pocketshops butiker på Arlanda tappat en stor del av sin försäljning till följd av det kraftigt minskande resandet.

 

Maria Edsman, vd för Akademibokhandeln, har tillbringat hela fredagsförmiddagen i möten med anledning av corona.

Än så länge har man inte märkt av något dramatiskt, säger hon.

– Det har varit ett par procent ner men det vet man aldrig vad det beror på. Men i går drog vi i gång vår slutspurt på rean, det brukar vi få en effekt på, men det fick vi inte. Gårdagen var ungefär som dagarna innan, säger Maria Edsman.

Hur tror du att viruset kommer att påverka er framöver?

– Det finns massvis av aspekter, som är svåra att förutsäga exakt. Men det är klart att i takt med att fler och fler antingen uppmanas jobba hemifrån, eller får jobba hemifrån, är det färre personer som rör sig ute på stan och i köpcentrum. Det kommer påverka vår försäljning negativt, tror vi.

En annan fråga är bemanningen i butikerna.

– Man får absolut inte gå till jobbet om man har någon typ av symptom, så det kan bli så att vi får högre grad av sjukdom bland personal vilket gör att vi vid något tillfälle kan ha svårt att ha en butik öppen. Där försöker vi nu planera för hur vi kan dela personal mellan butiker, säger Maria Edsman.

 

Inte heller Albert Bonniers förlag har märkt av några stora konsekvenser hittills, utöver den inställda mässan i London, säger förlagschef Isa Widerståhl. Samtidigt räknar man med att läget kommer att förändras.

– Rent praktiskt uppmuntrar vi folk att jobba hemma i den mån de kan. Det funkar bra för oss än så länge. Men det är nytt för oss såklart och det händer ju något nu. Jag tror att hela samhället har svårt att överblicka bara nästa vecka, säger hon.

De kommande två veckorna har Bonnierförlagen ställt in alla större event, som lanseringar eller författarsamtal. En annan åtgärd för förlaget kan bli att trycka mindre förstaupplagor för att sedan trycka till vid behov, säger Isa Widerståhl. För att säkra.

– Vi följer det som händer i samhället i stort. Som sagt, ingen vet ju riktigt. Vi hör rapporter om Pocketshop på Arlanda, och det är så klart troligt att det kommer vara mindre folk i många fysiska boklådor den närmsta tiden. Å andra sidan kanske vi får en uppsida digitalt. Folk behöver ändå något att göra.

Hon tänker på kolleger inom film, teater och musik – branscher som är avhängiga att konsumenterna bevittnar kulturen i större grupp.

– Det är såklart en mer pressande situation. Läsning och lyssning är faktiskt något du kan ta del av själv i ditt hem.

 

Den poängen gör även Pelle Andersson, vd för Ordfront.

– Det är ett stort problem att få hit författare som ska lansera böcker och det kommer att påverka oss – även om jag tänker att bokbranschen borde kunna klara sig bra eftersom läsa är någon man kan göra i hemmet. Det borde vi prata mer om nu – att man kan läsa böcker när man är hemma, säger han.

Pelle Andersson befarar att virusutbrottet kan få stora konsekvenser för bokbranschen. Det är också något han tycker är viktigt att prata om. Exempelvis tvingades Ordfront i sista stund att ställa in författaren Naomi Kleins besök i mitten av april.

– Vi hade planerat ett stort event och det skulle komma tusentals besökare, sist hon var här fyllde hon hela Stadsteatern. Så först fick vi ställa in eventet, därefter hela resan. Hon kan ju inte resa från USA.

Ytterligare ett virusrelaterat problem visade sig nyligen när förlagets tilltryck av storsäljaren Portionen under tian kom flera dagar sent – sedan pappersleveranserna till tryckeriet var försenade, med hänvisning till corona.

– Det var förstås ett avbräck, säger Pelle Andersson.

 

Hittills har Akademibokhandeln fått några inställda författarevenemang. Då har initiativet kommer från författarsidan, än så länge har kedjan inte tagit några sådana beslut, säger Maria Edsman.

Att försäljningen i butik kommer att gå ner på grund av coronaviruset säger hon sig ganska säker på. E-handeln Bokus är en annan – osäker – fråga.

– Om det kan påverka e-handeln positivt. Det är såklart positivt om vi kan flytta lite försäljning dit, men då gäller det också att vår logistikpartner och distributörer håller sig friska, så att vi inte får störningar i leveranser istället. Det är många osäkerhetsparametrar helt enkelt. Det enda som inte är osäkert är Bokus Play, där kan folk läsa hur mycket de vill, säger Maria Edsman.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.