Tillbaka

”Vi har ett guldläge”

2020-11-23
av Matilda Källén
Foto: Privat

Malmös äldsta oberoende bokhandel har fått nya ägare. Nu vill Theresa Benér och Peggy Eklöf att Bokvärlden vid Fridhemstorget ska bli en kulturell plattform med tid för sina besökare.

Bokhandeln vid Fridhemstorget i Slottstaden i Malmö grundades på 1950-talet. Sedan dess har ägarna och namnen kommit och gått, men verksamheten förblivit. Sedan den 1 oktober i år heter ägarna Theresa Benér och Peggy Eklöf. Butiken heter Bokvärlden.

– Jag har besökt den här affären sedan jag var liten på 60-talet, berättar Theresa Benér, som i dag bor i området tillsammans med Peggy Eklöf.

Duon är nya i bokhandlarbranschen, men delar en bakgrund i kulturvärlden. Medan Theresa Benér har arbetat som teaterkritiker och kulturjournalist, har Peggy Eklöf varit verksam som bland annat inredningsdesigner och formgivare. Tillsammans driver de också förlaget 29 media, som ger ut teater- och barnböcker. 

– Vi är båda stora bokälskare. Så nu är vi på rätt plats, konstaterar Theresa Benér.

De förhörde sig om möjligheterna att köpa bokhandeln vid Fridhemstorget redan för ett år sedan, men då var den förre ägaren ”inte riktigt redo”, säger Peggy Eklöf. När en försäljning väl blev aktuell gick allting väldigt fort.

– Det kändes som att gå ombord på ett expresståg. Allt var klappat och klart på en och en halv vecka, fortsätter hon. 

Sedan dess har de två nyblivna butiksägarna haft fullt upp. Eftersom bokhandeln var i ett ”sömnigt skick” när de tog över har de ägnat de senaste veckorna åt att röja, rensa, köpa in böcker och anställa tre personer på deltid.

– Vi började med skyltfönstren och målade dem vita, så folk såg ju att det var något nytt på gång. Vi sade som vi alltid gör när vi påbörjar ett projekt, jag och Theresa, att vi är ganska försiktiga generaler, men vi kör på och kompletterar varandra bra, säger Peggy Eklöf.

När de tog över butiken tog de inte bara över en verksamhet i behov av viss upprustning, utan också ett ekonomiskt underskott. Hade de inte klivit in hade bokhandeln gått i konkurs, konstaterar de. Det är den tunga biten, säger Peggy Eklöf, men betonar att de hoppas kunna vända trenden inom en tvåårsperiod. Och det ser redan bättre ut än väntat.

– Det är klart att det skapar en viss trygghet. Men jag vet att morgondagen kan se helt annorlunda ut, så vi går försiktigt fram, fortsätter hon.

Enligt Theresa Benér har bokhandeln dessutom ”de bästa förutsättningarna”.

– Om det här inte bär sig – med vårt guldläge, vårt aktiva klientel och våra idéer – då är det ingen idé att driva en bokhandel, säger hon.

Att lokalbefolkningen både läser mycket och vill stötta bokhandeln hyser de ingen tvekan om. De beskriver gensvaret sedan nyöppningen som överraskande stort och positivt. Det är också anledningen till att de tror att affären kommer att stå sig väl även genom coronapandemin. Bland annat har de märkt att många hellre handlar på Bokvärlden än åker ut till köpcentrum, och att kunder väljer dem framför nätbutiker för att stötta. 

– Vi har på kort tid byggt upp ett kontaktnätverk genom vår bokcirkel och sociala medier, och gick tidigt ut med att vi kan leverera hem till folk i närområdet, förklarar Theresa Benér.

– Men det är klart att vi blir påverkade, flikar Peggy Eklöf in. Blir det en lockdown sitter vi i en helt annan situation, och tappar vi julhandeln blir det tufft. Vi skulle ha haft ett event första advent, som vi fick ställa in. Men då får man hitta på något annat. Jag tror att det är en fördel för mindre aktörer, att vi har lite lättare att mobilisera och modifiera. 

Ambitionen är att Bokvärlden inte bara ska vara en bokhandel, utan en kulturell plattform, med författarsamtal och kulturevenemang. Samtidigt strävar de nya ägarna efter att erbjuda ett brett sortiment, som enligt dem speglar att de ”tar läsarna på allvar”. Sedan de tog över har de bland annat utökat barn- och ungdomsboksavdelningen och inrättat en essäavdelning. På hyllorna samsas höstens böcker med klassiker, poesi med Malmölitteratur.

– Vi försöker också vara väldigt lyhörda, säger Theresa Benér. Jag har suttit på min kammare och skrivit artiklar i 40 år, nu är jag dagligen ute och pratar, pratar, pratar för att få en bild av vad våra besökare läser och vill ha.

Peggy Eklöf instämmer.

– Det är viktigt att man tar sig den tiden. Vi lever i ett stressigt samhälle, det är väldigt fragmenterat. När folk kommer in hit ska de känna att här finns tid.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.