Tillbaka

”Vi har fått ett fantastiskt stöd”

2020-09-15
av Matilda Källén

Den lokala bokhandeln i Simrishamn gick i konkurs i våras, men räddades av lokala finansänglar. Nu har butiken öppnat igen – under nytt namn och med ny kraft.

– Det var det bästa som kunde hända, säger butiksmedarbetaren Anna Ling.

Bokvaruhuset Österlen, som den lokala bokhandeln i Simrishamn tidigare hette, gick i konkurs i maj. Men butiken behövde inte stå tom särskilt länge. Efter att finansmannen Anders Pettersson med partner gått in och räddat verksamheten kunde delar av personalen återanställas och butiken återigen slå upp portarna. I augusti invigdes Simrishamns bokhandel.

De nya ägarna arbetar inte i bolaget, utan har överlåtit driften av bokhandeln åt tre tidigare anställda, däribland nya butikschefen Ulf Johansson och Anna Ling som ansvarar för butikens litteraturdel. Hon beskriver det som att det ”kändes hoppfullt” när butiken fick nytt ägande.

– Jag hade redan hunnit sluta, men när Ulf ringde och frågade ”är du med?” så svarade jag ”klart jag är!”, säger hon.

Eftersom personalen saknade tidigare erfarenhet av att starta upp en bokhandel fick de stöttning av bokhandelskedjan Ugglan, där Simrishamns bokhandel ingår. Därutöver ”hade vi fria händer”, säger Anna Ling. 

– Vi gjorde de förändringar som vi tyckte var nödvändiga. Det handlade bland annat om att möblera om och rensa i sortimentet. Det kändes viktigt att få till en nystart, så att man inte går och trampar i gamla fotspår.

Ytterligare förändringar som genomförts i samband med bokhandelns ägar- och namnbyte är att butiken slutar fungera som ombud för DHL. 

– Det tog alldeles för mycket plats och arbete i förhållande till de pengar man fick. Vi vill kunna ge bra service till våra kunder, förklarar Anna Ling. 

Däremot fortsätter bokhandeln att verka som ombud för Svenska Spel och ATG. Till butiken hör nu också en fotoavdelning med bland annat framkallning av film.

För Anna Ling är det dock boksortimentet som är hjärtefrågan.

– Simrishamn är en speciell stad att arbeta i, eftersom den har Sveriges näst högsta medelålder. Man måste kombinera det traditionella med det nya, säger hon.

Samtidigt har barnboksavdelningen blivit något mindre. Anna Ling hänvisar till ett gott samarbete med stadens andra bokhandel, Barnens bokhandel, som även den genomgått ett ägarbyte under sommaren sedan grundaren Marianne von Baumgarten-Lindberg lämnat verksamheten.

– Det är klart att också vi ska ha barnböcker, men vi behöver inte slå undan benen på varandra, eller dumpa priserna för varandra. Det finns så pass mycket barnböcker att vi inte behöver slåss om samma.

I dag beskriver Anna Ling konkursen som ”det bästa som kunde hända Simrishamn”.

– Simrishamnarna har inte riktigt förstått hur viktigt det är att handla lokalt förrän nu. Vi har fått ett fantastiskt stöd sedan vi öppnade, säger hon.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.