Tillbaka

”Vi kom över 100 miljoner”

2019-12-12
av Kalle Laxgård
Christian Bang-Melchior, Arkivbild.
Foto: Ylva Sundgren

Tukan växer. Omsättningen ökar och Tomas Belfrage rekryteras i en ny tjänst som försäljningschef.

– Förmodligen behöver vi rekrytera ännu mer folk på säljsidan längre fram, säger vd Christian Bang-Melchior.

Tidigare under dagen kunde SvB rapportera att Tomas Belfrage lämnar Bokmässan efter 16 år, för att bli försäljningschef på Tukan.

Christian Bang-Melchior säger att det handlar om en helt nyinrättad tjänst.

– Bara senaste året har vi vuxit 18 procent. Arbetsbelastningen är lite för hög på mig och några andra. Vi fortsätter växa och för att kunna göra det behöver vi stärka upp organisationen. Jag tror att vi förmodligen behöver rekrytera ännu mer folk på säljsidan längre fram.

I senaste bokslutet växte Tukan från 81,7 miljoner kronor till 92, enligt förlagets uppgifter. Systerförlaget Nona ökade från 4,5 till 12.

En av förklaringarna är Tukans breddning mot läromedel.

– Vi kom över 100 miljoner, det är en milstolpe i sig. Som det ser ut nu, när vi är igenom halva nästa räkenskapsår, kommer vi slå de siffrorna även innevarande år, med bibehållen lönsamhet, säger Christian Bang-Melchior.

Vad som gör Tomas Belfrage bäst lämpad har Tukans vd många svar på.

– Han kan ju branschen väldigt väl. Han har fått fantastiska referenser, alltid agerat professionellt och ridit ut den svåra storm som mässan var i med Nya tider för några år sedan.

I dag är Tomas Belfrages titel affärsansvarig på Bokmässan.

– Han är van att sälja. Jag menar, att sälja in Bokmässan under de svåra åren är en bedrift bara det, säger Christian Bang-Melchior.

I januari börjar även John Hagström som ny redaktör på Tukan, efter många år på Norstedts.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.