Tillbaka

"Vi kommer att sälja en jävla massa böcker"

2018-10-10
av Emma Olsson
Rüdiger Wischenbart och John Sargent i Frankfurt
Foto: Emma Olsson

FRANKFURT. John Sargent, vd för Macmillan, oroar sig inte för e-bokens framtid. Men han vill inte prata om det biblioteksembargo som förlaget genomför.

I juli inrättade Tor, ett Macmillanförlag, ett embargo för e-boksförsäljning till biblioteken.
Tanken är att testa om det skulle kunna påverka den minskade e-boksförsäljningen.
– Vi tittar på läsargruppen, inte försäljningen. Biblioteken står för en ökad läsning som går hand i hand med den minskade försäljningen i stort. Vi gör ett test och kommer inte att säga något förrän vi är färdiga med analysen, säger John Sargent.

Med fascination möttes annars hans berättelse om brevet han fick ta emot av USA:s president efter att Macmillan publicerat boken om Donald Trump; Fire and Fury, och reaktionen på detta.

– Jag kan bekräfta att jag sa att ”vi kommer att sälja en jävla massa böcker”.

Med den boken kom också insikten att människor köper böcker oberoende av format, bara de är tillräckligt intresserade. Upplagan tog slut på rekordtid och förhandsbeställningarna på Amazon nådde som högst 23 000 exemplar i timmen.
En samling branschherrar från bland annat Frankrike, USA och Brasilien, skötte utfrågningen av John Sargent under ledning av tyska branschkännaren Rüdiger Wischenbart (bland annat ansvarig för statistiken över världens 50 största förlag).

John Sargent försvarade också e-boken.

– Det viktiga är inte revenue, det är att du tittar på vilka som läser. E-boken ökar inte exponentiellt men den ökar. 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.