Tillbaka

”Viktigt att belysa problemet”

2019-03-18
av Kalle Laxgård
Stefan Andersson.
Foto: Ylva Sundgren

Kommunen har strypt sina inköp från Ewerlöfs bokhandel i Sala. Mot bakgrund av de uppmärksammade bokhandelsnedläggningarna hittills i år går butiken nu ut offentligt.

– Vi vill få i gång en diskussion, säger delägaren Stefan Andersson.

Under många år har Ewerlöfs bokhandel haft ett avtal med Sala kommun om inköp av böcker och kontorsmaterial. Men i en artikel i Sala Allehanda beskrivs hur kommunens inköp minskat.

– Och i höstas tog det tvärstopp, säger Stefan Andersson till SvB.

Han uppskattar att intäkterna från kommunen tidigare uppgått till i runda slängar en halv miljon kronor om året. Nu är 90 procent borta.

För en butik med en omsättningskurva som sluttat i tio år, och visat röda siffror de senaste två, är det en stor sak. Stefan Andersson har varit i kontakt med kommunen som hänvisar till SKL:s upphandlingsavtal med Adlibris.

– Det är tråkigt, man kan ju känna att man vill stödja den lokala bokhandeln. Men vi gör så stora inköp att vi måste hålla oss till lagen om offentlig upphandling, säger bibliotekschef Boel Simonsson till Sala Allehanda.

Med sina 176 år är Ewerlöfs Salas äldsta butik. Stefan Andersson har jobbat i det gula stenhuset i 43 av dem. Sedan 2003 äger han verksamheten tillsammans med brodern Per.

Enligt Stefan Andersson innebär det rivna avtalet med kommunen ingen akut fara för Ewerlöfs överlevnad. Samtidigt hänvisar han till konkurserna av bokhandlarna i Katrineholm och Halmstad i början av året. Stefan Andersson är kritisk till att kommunen inte värnar bokhandelns betydelse för lokalsamhället.

– Det är viktigt att belysa problemet – innan det är för sent, säger Stefan Andersson.

Enligt honom har artikeln i Sala Allehanda väckt många reaktioner och såväl en lokal företagarförening som politiker har hört av sig angående situationen.

– Vi står inte och faller med det här, men det är en tråkig tendens att kommunen inte först och främst tittar lokalt, säger Stefan Andersson.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.