Tillbaka

Vilka tilldelas Augustpris på måndag?

2020-11-20
av TT/ Litteratur
Foto: Sören Andersson

Kanske avgör berättarglädjen vem som får Augustpriset under pandemin? Både Klas Östergrens och Lydia Sandgrens romaner besjälas av den.
På måndag kväll delas priserna ut under ett strömmat evenemang där de nominerade författarna medverkar via länk.

Den aldrig tidigare Augustprisade Klas Östergren framstår som storfavorit med sin tegelstensroman Renegater, den tredje och sista delen i trilogin om Henry Morgan.
– Jag tror att han till sist får sitt Augustpris. Det brukar vara så att man till slut får det för lång trogen och här även alldeles strålande tjänst. Det är en lång, stor roman som har den där berättarglädjen, säger Marie Lundström på Lundströms bokradio i Sveriges Radio.
En annan favorit är Lydia Sandgren, debutanten vars roman Samlade verk är skriven i Östergrens anda, framhåller Lena Kvist, kulturchef på Borås Tidning och litteraturansvarig på Gota Media. Kanske har den lättare för att få röster av elektorerna – bokhandlare, bibliotekarier och kritiker?
– Jag tycker att Renegater är en ännu bättre bok, jag tycker att den skulle förtjäna ett Augustpris men vi pratar elektorer här, Lydia Sandgrens bok har gjort väldigt många människor på gott humör, säger Lena Kvist.

Debutanten och artisten Annika Norlins novellsamling är en annan favorit som Lena Kvist delar med Jonas Eklöf, chefredaktör på Vi Läser. Inget är omöjligt menar han och påminner om 2007 då Carl Henning Wijkmarks roman om döden, Stundade natten prisades i stället för Åsa Linderborgs starkt favorittippade Mig äger ingen.
– Med tanke på covid är det en så speciell situation. Våren har varit tuff, och nu även hösten, det är upplagt för en skräll, säger Jonas Eklöf som tycker att även Stefan Lindbergs Splendor vore värd priset.
Eklöfs personliga favorit finns dock i fackboksklassen: Kristoffer Leandoers essäbok om exillitteratur, "Längta hem, längta bort. En essä om litteratur på flykt".
– Jag har läst den både framlänges och baklänges, det har varit en lärd utflykt som jag haft stor behållning av. Precis som Klas Östergren förtjänar ett Augustpris gör Kristoffer Leandoer det.
Samtidigt tror han att många, i synnerhet under pandemiåret, har stor behållning av Nina Burtons Livets tunna väggar, en närstudie av naturen och livet runt författarens sommarstuga.

Lena Kvist saknar Johan Hiltons Orlando bland de nominerade och ännu mer Matilda Gustavssons Klubben, vars uteblivna nominering hon beskriver som "en chock". Både hon och Marie Lundström tror att Elin Anna Labbas Herrarna satte oss hit kan få priset.
– Den är fantastiskt bra, vacker och saklig. Hon skriver om det här politiska såret i Sverige på ett poetiskt sätt. Den rör också vid ett dåligt samvete i nationen, och den gör det på ett skarpt och ömsint sätt, säger Marie Lundström.
Vem får då årets August för barn- och ungdomsböcker? Jonas Eklöf tror på Kristina Sigunsdotters berättelse om bästissvek och växtvärk i Humlan Hanssons hemligheter, enligt Eklöf en bok med svärta och en existentiell tyngd som han tror går hem.
Lena Kvist tycker väldigt mycket om Alma Thörns Inte hejdå, en skilsmässoskildring i serieform som hon dock inte tror vinner:
– Den är kommersiellt ganska svår men jättefin. En stark och rörande berättelse..

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.