Tillbaka

Vingarna bär inte Pilotpriset

2000-02-25
av Hans Strandberg
Pilotpriset, en av Sveriges tyngsta litterära utmärkelser, kommer inte att delas ut någon mer gång. Möjligen ersätts det av ett stöd till unga svenska författare. Man frågar sig förstås varför...
Pilotpriset, en av Sveriges tyngsta litterära utmärkelser, kommer inte att delas ut någon mer gång. Möjligen ersätts det av ett stöd till unga svenska författare. Man frågar sig förstås varför. – Det finns ett behov att förnya, att skapa ett intresse som inte stagnerar, säger vd:n för Pilot Sverige, Örjan Enström, till Svenska Dagbladet. Pilotpriset på cirka 150 000 kronor har gått till ”framstående författarskap på svenska språket”. Bland pristagarna märks Birgitta Trotzig – som var först i raden – Tomas Tranströmer, Lars Gustafsson, Bo Carpelan och Sara Lidman (hon fick det i fjol). Bara tre av 15 har varit kvinnor, ett faktum som inte minst nuvarande juryordförande Ebba Witt-Brattström har noterat. Hon tycker i SvD att det är tråkigt att priset försvinner men tillägger ändå: – Blir det nu ett pris som delas mellan unga författare tycker jag att det är okej. Det är bra att det går till litteraturen och att man inte väljer att sponsra något annat. 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.