Tillbaka

Volati köper Akademibokhandeln

2017-05-17
av Sara Djurberg
Foto: Ylva Sundgren

AKADEMIBOKHANDELN SÄLJS. Industrigruppen Volati köper Akademibokhandeln av Accent Equity till ett bedömt rörelsevärde på cirka 760 miljoner kronor. 

Riskkapitalfonden Accent Equity säljer nu Akademibokhandeln, inklusive Bokus, meddelar köparen Volati i ett pressmeddelande. Akademibokhandeln omsatte 2016 1,8 miljarder kronor.

– Vi är mycket glada och stolta över att vi får möjlighet att förvärva Akademibokhandeln, ett förvärv som jag ser som typiskt för Volati. Bokhandelsaktören är en välskött och lönsam koncern med starka kassaflöden och en mycket väletablerad marknadsposition. Akademibokhandeln och Bokus är samtidigt bland de starkaste konsumentvarumärkena i Sverige med stora kundbaser. Vi kommer tillsammans med ledningen att värna om kundrelationerna genom att fortsätta utveckla bolagets erbjudande i alla kanaler, säger Mårten Andersson, Volatis vd i ett pressmeddelande.

Volati kallar sig själv industrigrupp och äger i dag runt 40 bolag, och ägandet är enligt dem själva långsiktigt. Företaget är börsnoterat.

Affären innebär att även Natur & Kultur, Killbergs bokhandel säljer sina andelar i Akademibokhandeln. Volati kommer att förvärva aktierna i Akademibokhandeln Holding AB från Accent Equity 2012 (71,7 procent), Killbergs bokhandel (11,1 procent), Stiftelsen Bokförlaget Natur & Kultur (11,1 procent) och Krasse & Co AB (1,0 procent).

Ledningen i bolaget kommer att behålla ett ägande motsvarande 5,2 procent av aktierna i Akademibokhandeln Holding AB, enligt pressmeddelandet. 

Volatis vd Mårten Andersson kommenterar även hur han ser på bokhandelns framtid på företagets hemsida:

– Böcker är den kategori som kommit längst i den omvandling av retail som vi alla ser. Och just det faktum att boken har blivit tillgängligare i olika format och i olika kanaler tror jag är det som gör att vi som konsumenter handlar mer och att handeln faktiskt växer. Att Akademibokhandeln har skapat så attraktiva och effektiva erbjudanden för både butikshandel och näthandel tycker jag är en styrka.

 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.