Tillbaka

Volati vill köpa tillbaka obligationer

2017-11-13
av Sara Djurberg
Foto: Ylva Sundgren

Akademibokhandelns ägare Volati erbjuder återköp av obligationerna i kedjan. Detta bland annat för att få bättre villkor på sina lån. 

När Volati köpte Akademibokhandeln i maj hade bokhandeln ett obligationslån på 500 miljoner kronor, som den tidigare ägaren Accent Equity hade genomfört.

Nu vill Volati köpa tillbaka obligationerna från obligationsinnehavarna. Bolagsledningen planerar samtidigt att genomföra en obligationsemission i Volati för minst 750 miljoner kronor, skriver man i sin delårsrapport. Pengarna från denna emission kan delvis användas till att lösa in obligationer i Akademibokhandeln.

Syftet är att förenkla Volatis kapitalstruktur, enligt vd Mårten Andersson.
– I normalfallet har vi all vår finansiering av våra bolag på toppen, det vill säga i Volati AB, men när vi förvärvade Akademibokhandeln så fanns de här obligationerna redan på plats. Det innebär att Akademibokhandeln sköts helt separat från vår övriga finansiering och det blir omständligare för oss att hantera, säger han.

Volati kan dessutom få bättre ränta på sina obligationslån än Akademibokhandeln, menar Mårten Andersson.

En ny finansiering av Akademibokhandeln kommer dock inte att påverka kedjans verksamhet alls, enligt Volatis vd. Däremot kommer Akademibokhandeln inte längre vara börsnoterat om de noterade obligationerna löses in – och då behöver kedjan inte heller lämna delårsrapporter.

Volatis plan är att kunna köpa tillbaka obligationerna i december. Det erbjudna priset på obligationerna ligger något över marknadsvärdet, enligt Mårten Andersson.

 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.